NajnovijeNajčitanijeNajviše porukaPostavi novu temu 

Zabranjena istorija SRBA

Voleo bih da se diskusija vezana za ovu temu prebaci ovde da ne kvarimo stranu sa vicevima , supervizor moze da obrise komentare kojima smo naceli ovu temu.

7 za
1 protiv
Gale Djordjevic
2011-06-20
???

DR Jovan Deretic smatra da je istorija Srba izmenjena pod pritiskom Austro Ugarske i Vatikana na Berlinskom kongresu gde se jednostavno brise anticka istorija srpskog naroda koja po njemu datira od 2000 godina pre nove ere. Kao sto je Sladjan naveo u tekstu ali na sranici "vicevi ,posalice..."mozete ga osporavati ili mu pak verovati ali ga prvo treba saslusati pa izgraditi sopstveno misljenje.Delove njegovog predavanja mozete pogledati na YOU TUBE ukucajte Jovan Deretic i saslusajte pa da otvorimo diskusiju

4 za
3 protiv
Gale Djordjevic
2011-06-20
???

Da li je u pitanju neka teorija zavere na globalnom nivou, kada tvrdnje dotičnog "akademika" ne priznaje ni jedan ugledni istoričar?

Kako to da Deretić Srbe "nalazi" još od antičkog doba na potezu od  Peloponeza do Britanskih ostrva, i od Mediterana do Indijskog okeana, a danas nema ni jednog autohtonog Srbina dalje od Balkana?

Kako to da je taj nekada očito najmoćniji narod sam sebe stopio sa manjim narodima, i sam sebe etnički umanjio do nestajanja, na svim prostorima, osim ovim našim na Balkanu?

Nije logično, zar ne?

Eto, toliko za početak, pa bih molio odgovor, ali argumentovan, zasnovan na činjenicama, a ne na ubeđenjima.

8 za
3 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-20
???

Poslusao sam izlaganje Deretica na YOUTUBE-u,kojeg sam inace slusao i ranije...Aktuelan jedno vreme tokom devedesetih,zatim u zapecku.Inace Vladimira Corovica,i njegovu ,,Istoriju srpskog naroda,, sam procitao pre nekoliko godina...Politikina edicija.U svoje vreme jedan od najuglednijih i najpostovanijih istoricara,ne samo u nas,vec i u svetu.Svi koji nemaju argumente,pa tako i Jovan Deretic,pozivaju se na svakojake teorije zavere,tipa,Vatikan,sveopsta cionisticka vladavina svetom itd...To nam je u genetskom kodu.Uvek sam ga smatarao  za manipulatora koji je devedesetih godina bio i te kako podoban tadasnjem rezimu.Sa padom rezima,i doticni je nestao,interesovanje za njim je opalo,i medijskog prostora je dobijao sve manje i manje.Mada mu odajem priznaje na perfektno iskonsktruisanoj prici,kojom je uspeo da zavara izgleda i samog sebe.Jedan od mnogih pseudo-intelektualaca,koji je upravo kroz istoriju,manipulisuci,pokusao da afirmise sebe  i svoje delo.On istorijom manipulise isto kao sto je i Hitler manipulisao ,,Protokolima,, i Niceovom filozofijom natcoveka,super rase.Ili kako su komunjare manipulisale Marksovov filozofijom,na nasim prostorima.Ili,aktuelan je primer raznoraznih islamskih fundamentalista koji manipulisuci svetom knjigom Kuran,pokusavaju da afirmisu svoju toboze iskrenu dzihadsku borbu,a u esenciji da prikriju svoje zadnje namere.Ni prva ni poslednja varalica,istina ubedljiva,a za dobrom varalicom uvek ide i velika pastva.

14 za
5 protiv
Atila Han
2011-06-20
???

A, pa nemoj tako, nije nestao!

Eno ga, ima sajt, sprema stranku, prati svoje pretke do I veka nove ere, i slavi neku 7519. godinu srbsku smiley

Malo ga je potreslo to što mu više nema prijatelja Vujovića, i beskonačnih termina na TV "Palmi" za lupetanje o Srbima kao tvorcima univerzuma.

Što je najbitnije, potpisao se lepo na sajtu, sa sve onim "akademik" smiley

7 za
4 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-20
???

Ma to je u redu,stranka,sajt...Pa ko pozeli,nek se uclani.Ko pozeli neka poseti sajt.Zivimo u doba informaticke revolucije,demokratije,gde svaki gedza moze da ima svoj sajt i osnuje svoju stranku.Jos jedan od mnogih koji je bio na izdisaju,pa se reanimirao.Problem nastaje onoga trenutka kada doticni pocne da drzi propovedi po nacionalnim frekvencijama.Mora i on intelektualac od necega da zivi.Tako da je logican potez osnivanje stranke.Sminker hedonisticki se sigurno nece baviti humanitarnim radom.

7 za
5 protiv
Atila Han
2011-06-20
???

Potpuno si u pravu, sa nestankom masovne kvazi-patriotske histerije iz devedesetih, i dotični je otišao na marginu dešavanja.

I mada mu je forum na sajtu urnebesno smešan (prosto je neviđeno koje sulude tvrdnje on tamo iznosi, potpuno bez blama), činjenica je upravo to da vapi za pažnjom.

A pažnja simbolična, nacionalne frekvencije presušile, ratna retorika zamrla, i ode njemu mas' u propas' smiley

4 za
5 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-20
???

Govoriti sa toliko cinizma o tako ucenom coveku je u najmanju ruku neumesno iz razloga sto nisi dovoljno skolovan da bi sudio o njemu.Dovoljno je reci da je savladao nekoliko izumrlih jezika da bi procitao te knjige iz kojih je izvukao  informacije a ti govoris kao da znas sta se tacno dogodilo u proslosti, poznato je da istoriju pisu pobednici i da svako ima svoje vidjenje stvari, pa probaj samo da procitas istoriju 90-ih ,svaka od tri zaracene strane ima svoju istoriju u kojoj oni nisu krivi za sukob a proslo je samo 20 godina od tad a vec nismo sigurni sta se zapravo desilo, dok si ti apsolutno siguran da Deretic nije u pravu, verovatno imas neku svoju teoriju u kojoj Srbi uopste i ne postoje!

7 za
7 protiv
Gale Djordjevic
2011-06-20
???

Kao prvo,dotični uopšte nije školovani istoričar.

Završio je PMF, i to je to.

Nije akademik, jer ga pomenuta Petrovska Akademija nauka nije nikada proglasila za akademika, dakle i lažov je.

Kao drugo, savladao je te izumrle jezike toliko da iznosi sledeća lupetanja, vezano za to da je aramejski zapravo srpski, i da su sledeće reči iste (njegov citat, sa njegovog sajta, i njegovog foruma):

НАГИСТАН – нагло.
НЕХА - полако.
ЗАХМУТ - смутња.
ЗРАКА - зрак.
ДУРА - планина.
ДОРАНЕ брђани, планинци.
ЗУБУН- зубун.
МАМА - мати.
ШАПАТ - језик.
МИСАЛ - пример.
МОРАХА – одмор, одсутност.
ЈАКОРА - значајан, јак, тежак.
(И)НОХРАЈЕ - странац.
КРИ (ТИ) - крити.
МАЗАРА - перо.
МИЗНАИТИ- они који знају.
МУДРАШТА - школа, гимназија.
МУДРАСА- гимназија.
ПАПРОЗ - цигарета.
МАЗОРЕТИ - писари.
МИТРАЖ - скуп, залиха, похрана.
ТРАЖИТИ - тражити

Niti je koristio ispravni izgovor (imaš na netu mnoštvo rečnika aramejskog, pa slobodno uporedi), niti su te reči iste.

Treće, dotična budala iznosi takve imbecilne tvrdnje, koje mogu samo da pomognu da napokon bude institucionalizovan, i spasen od samog sebe.

Evo samo njih nekoliko

Aleksandar Veliki je Aleksandar Karanović III, Srbin naravno

Ptolomej Soter je Tolomej Lagić, Srbin naravno

Isus je Srbin naravno

Goti su Srbi naravno

Rusi su Srbi naravno

Svi Sloveni sem Poljaka i Bugara su Srbi naravno

Iliri, Tračani, Dačani, Geti, Arijevci, Danajci su Srbi naravno

Aramejski jezik je srpski naravno

Jevrejski jezik je nastao iz srpskog naravno

Srbi su živeli sve do severa današnje Engleske još od pre 3000 godina

Svi apostoli su bili Srbi

Jevanđelja su apostoli napisali u Srbiji

Pradeda Stefana Nemanje je bio rimski imperator Licinije, koji je ubijen 800 godina pre Nemanjinog rođenja

I tako dalje, sve do potpunog ludila.

Veća budala od njega je samo onaj ko mu veruje

Što reče Atila, varalica, koji uspeva da okupi lakovernu pastvu... no, to tako obično i biva wink

8 za
5 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-20
???

Posto vdim da si zagovornik teorije o navodnoj seobi slovena molim te da se stavis u to vreme i organizujes jednu takvu seobu. Prvo bih voleo da okupis taj narod ,zatim da ih ubedis da ostave svoju kucu i imanje i da krenu u nepoznato. Posto su isle cele porodice sa predpostavimo volovskim zapregama za taj put je trebalo oko 6 meseci pa me zanima odakle im kolicina hrane za taj put jer je to za sestoclanu porodicu oko jedne tone .Da zaobidjemo i te cinjenice vezane za put i da su (sto je nemoguce)nekako stigli na ovo podrucije malo je neverovatno da zemlja oko velike reke nije vec bila nastanjena , verovatno su ih jednostavno zamolili da im ustupe svoje njive.Evo proglasavam te za velikog vodju seobe slovena pa me ubedi da je na neki nacin to moguce.Samo da dodam da nisu u pitanju osvajaci vec obican narod koji i da je poneo nesto hrane bio bi u to vreme opljackan od srane raznih bandi.

8 za
6 protiv
Gale Djordjevic
2011-06-20
???

Seoba je trajala mnogo duže nego što ti, ponavljajući papagajski Deretićeve budalaštine, pretpostavljaš.

Kojih 6 meseci, odakle ti to?

I ko je rekao da su se spakovali, i krenuli iz tačke A u tačku B?

Pomeranje naroda je trajalo vekovima, što dokazuje i postojanje niza slovenskih država u Evropi.

Uključi mozak, izbaci Deretićeve budalaštine, i shvatićeš da istorija nije tek igračka za svakog nazovi profesora i akademika.

A o osvajačkom mentalitetu, evo šta je episkop iz Konstantinopolja, Jovan Efeski krajem VI veka zabeležio o Slovenima (citati su iz knjige F. Konta "Sloveni"):


"Tri godine posle smrti Justina  (581) prokleti slovenski narod, koji su zvali Sklavinima, prešao je celu Heladu, oblasti Soluna i Trakije, mnoge gradove opljačkao, mnoge utvrde napao, opustošio i popalio, stanovnike u roblje pretvorio i za gospodara cele zemlje se proglasio; tu se (Sloveni) nastaniše silom; odvažno se utvrdiše kao da je to njihova vlastita zemlja. Četiri godine otad su prošle. Kako je car bio zauzet ratom u Persiji i kako je svu svoju vojsku poslao na istok, živeli su lagodno na toj zemlji, tu su pustili korene i raširili se."

A o Slovenima na teritoriji današnje Grčke ostavljen je i ovakav zapis (Čuda svetog Dimitrija iz VII veka):

"Slovenski narod se digao u velikom broju... Izumeli su čamce istesane iz jednog komada drveta, i otisnuli se na more sa svojim oružjem - Popljačkali su celu Tesaliju, ostrva pokraj nje i ostrva oko Helade. Opljačkali su i Kikladska ostrva, celu Ahaju, Epir i najveći deo Ilirika, ia i neke oblasti Azije."

Toliko o običnom narodu wink

7 za
3 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-20
???

Migracija je svakako sprovodjena postepeno a ne odjednom,ko takvu teoriju zagovara zivi u velikoj zabludi.I ko je uopste govorio o tome da je migracija izvrsena odjednom.Molim ime,prezime, pa da proucim,mozda zivim u neznanju.Ja to nigde,sem kod doticnog Deretica nisa cuo.A njega nikako ne bih posmatrao kao nekakvog apsolutnog autoriteta.Postoji toliko razloga,faktora zbog cega je doslo do migracija,o kojima se moze napisati elaborat,sto je neko ranije,siguran sam,i cinio.Djordjevicu u to vreme,bez obzira sto se radi o 7 veku,pa i ranije,postojala su tehnoloska otkrica koja su podsticala seobe.Nisi morao peske da picis od Karpata do Balkana.Verovao ili ne,i tada su postojala kola koja su omogucila da se,do odredista,preveze nejac...Ono sto je takodje sigurno, da nije bilo strasnog Atile i njegovih Huna,ni mi ne bismo bili ovde gde jesmo.A to ce da ti potvrdi svaki,iole,kompetentan i eminentan istoricar.Daj bre,pa to se u osnovnoj skoli uci. Moj ti je prijatejski savet da prelistas koju stranu,vezano za ovu tematiku,a ne da dogmaticno i fanticno usvajas tvrdnje i teorije nekog nabedjenog intelektualca,koji te i te kako obmanjuje.Budi malo nezavisan,bavi se samoinicijativno istrazivackim radom,izvedi zakljucke,misli svojom glavom...

5 za
2 protiv
Atila Han
2011-06-20
???

Марко Екмеџић napisa...

A o osvajačkom mentalitetu, evo šta je episkop iz Konstantinopolja, Jovan Efeski krajem VI veka zabeležio o Slovenima (citati su iz knjige F. Konta "Sloveni"):

...

Poznato je da su se Vizantinci (Romeji) loše izražavali o nadirućim slovenskim narodima, što je sasvim normalno uzevši u obzir da su ovi ugrožavali njihove interese, tako da su im prebacivali i postupke koji su inače za njih same bili uobičajeni. Stoga i ovaj navod treba uzeti sa rezervom. Ali, naravno da ni nadolazeći nisu bili "male mace", tako da bih ja lično poverovao u pola od navedenog.

A između Vladimira Ćorovića i Jovana Deretića uvek bih pre poverovao onom prvom, jednostavno zato što ne vidim nikakav razlog da "interpretira istinu u neprepoznatljivom obliku" (moj lični eufemizam za "laže"). To za drugog navedenog već ne bih mogao da trvrdim.

3 za
0 protiv
Čika Paja
2011-06-20
???

Kad si vec krenuo sa citatima mozes da iskoristis i Konstantina VII Porforogenita cije pisanje Deretic takodje osporava ali to je jedini pisani dokument o srbima.Problem je to sto je on vladao vizantijom u 10 veku a opisuje dogadjaje iz 7 veka u vreme vladavine cara Iraklija 610-640 godine koji je navodno dozvolio Srbima da nasele prostor balkana a dosli su po njegovim navodima iz gornjeg toka visle iz "Bojke " ili 'Bele Srbije"a nikako sa karpata.Zasto toliko malo podataka iz tog doba i o vladavini Vlastimirovica i Stoimirovica , o tome nas nisu ucili u skoli, zasto je ta istorija izbrisana da cak i ti tvoji vidjeni istoricari priznaju da je postojala 'Bela Srbija"ali ne znaju gde se nalazila. I samo da dodam da je Deretic na tvoju zalost ipak studirao istoriju u Lionu od 1967 do 1970 godine . Diskusija je vezana za istoriju Srba i Sklavini nemaju nikakve veze sa tim tako da ne razumem tvoje citate o "pokletim slovenima" 

5 za
6 protiv
Gale Djordjevic
2011-06-20
???

Čika Paja napisa...

Марко Екмеџић napisa...

A o osvajačkom mentalitetu, evo šta je episkop iz Konstantinopolja, Jovan Efeski krajem VI veka zabeležio o Slovenima (citati su iz knjige F. Konta "Sloveni"):

...

Poznato je da su se Vizantinci (Romeji) loše izražavali o nadirućim slovenskim narodima, što je sasvim normalno uzevši u obzir da su ovi ugrožavali njihove interese, tako da su im prebacivali i postupke koji su inače za njih same bili uobičajeni. Stoga i ovaj navod treba uzeti sa rezervom. Ali, naravno da ni nadolazeći nisu bili "male mace", tako da bih ja lično poverovao u pola od navedenog.

A između Vladimira Ćorovića i Jovana Deretića uvek bih pre poverovao onom prvom, jednostavno zato što ne vidim nikakav razlog da "interpretira istinu u neprepoznatljivom obliku" (moj lični eufemizam za "laže"). To za drugog navedenog već ne bih mogao da trvrdim.

... Pun pogodak, upravo u istu metu koju je nešto ranije Atila postavio - Deretić nije nikakav istorijski autoritet (ponavljam, završio je PMF, a istorija mu je hobi), i neophodna mu je pažnja da bi hranio sopstvenu sujetu.

Skrnavi i sakati stare jezike, preimenuje ljude (Barbarosa je kod njega Sorab rab, tj. rab srpski), preimenuje toponime (sva mesta na svetu su naravno srpskog imena izvorno), i prwlazi svaku granicu dobrog ukusa, čak i za senzacionaliste.

Kako su devedesete srećom odavno iza nas, i prošlo je (nadam se zauvek) vreme onog patriotizma koji je, da parafraziram čuvenog Semjuela Džonsona, utočište hulja, on više nema široku publiku, što posledično povećava njegovu težnju za senzacionalizmom, pa tako Aleksandar Veliki, Isus, apostoli, dinastija Ptolomeja, Iliri, Goti, i mal te ne svi postali, u njegovoj zabludeloj uobrazilji postaju Srbi.

A to što ti Gale ne razumeš otkud Sklavini u pričli o Srbima, samo je dokaz da ni tog sirotog Deretića ne čitaš kako treba. Za njega su svi Sloveni, sem Poljaka i Bugara, pogodićeš - Srbi smiley

Uzgred, kao prilog biografiji promašenosti dotičnog Deretića evo i ovoga - Studirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu 1961-62. godine, a 1963. godine je napustio Jugoslaviju i otišao prvo u Francusku gde je studirao 1964-66. godine na Tehničkom koledžu u Parizu, a potom je 1967-70. godine studirao istoriju u Lionu. Stekao je doktorat prava (LLD) u SAD.

Bog sveti zna šta je sve taj studirao, i koje fantomske doktorate sve ima...

8 za
2 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-20
???

Dobro receno Atila.

Gale, pazi...covjek je uredno iskoristio pogodan momenat i odvalio toliku kolicinu budalestina na jednom (pa i vise) mjesta da je to prosto nevjerovatno. Preporucujem da procitas Radicevu knjizicu Srbi pre Adama i posle njega, pa da vidis do koje mjere je Deretic prevarant.
Nazalost, ovaj je do te mjere zagadio temu istorije/praistorije Srba da se svaki normalan pokusaj pisanja iste stavlja u isti kos sa Dereticem, bez obzira sto su u pitanju pravi istoricari. I veliko je pitanje kad ce se sada stvoriti momenat da se nasa istorija prije pisanih vizantijskih izvora valjano prouci.
Sto se tice nekih alternativnih naucnih radova imas dosta toga na http://www.rastko.rs/ pa se mi mozemo slagati ili ne, ali su barem naucni.

Sad, mogao bi ti objasnjavati razne teorije doseljavanja Srba na Balkan pa cak i porijekla, ali nemam tog vremena a ni prostora.

4 za
2 protiv
Dvorska budala
2011-06-20
???

Zanimljivo je da svi zagovarate teotiju seobe slovena i prvi put cujem od Atile da ima saznanja kako se ta seoba odvijala. Ne znam iz kojih udzbenika ste vi savladavali istoriju  ali u moje vreme su nas ucili da su sloveni u velikoj seobi dosli na balkansko poluostrvo u 7 veku i to je to .Ne postoje nikakvi podaci o toj seobi, ni odakle su krenuli, ni razlog zasto su krenuli niti koliko je ta seoba trajala.Moguce da ti Atila imas neka nova saznanja ali ja znam samo za teorije, jer kako ti rece u to vreme su postojala tehnoloska otkrica ,ali neces verovati bilo je i dosta pismenih ljudi, pa se iz tog razloga pitam kako se kretao jedan milionski narod ,neki od tih priznatih istoricara tvrde cak1000 godina, a da tako nesto nema apsolutno nikakav trag u istoriskim spisama.Ovo su razlozi zbog kojih sam ja "mislio svojom glavom"sto si mi ti i preporucio, i nisam se slepo drzao komunistickih udzbenika ciji je evidentni cilj bio da omalovaze da ne kazem uniste slavnu istoriju srba i njihov uticaj kroz vekove, pa covece ja sam vise ucio o Napoleonu nego o kralju Petru I Karadjordjevicu ne verujem da su mu u ono vreme posvetili dva pasusa. Tako da ne verujem slepo Jovanu Dereticu vec mi mnogo verovatnije zvuci da nismo dosli niodkuda vec da smo narod koji je sa ovih prostora .

7 za
4 protiv
Gale Djordjevic
2011-06-21
???

Uf....bas si zaglibio...ajde prvo o seobi. Ukratko, ukoliko je moguce. Kao prvo to nije bila seoba Slovena, vec naroda. Pokrenulo se svo stanovnistvo Euroazije i sjeverne Afrike. Bukvalno. To se nije odvijalo u 7 vijeku, kako se to veoma uprosceno uci u osnovnoj skoli, vec je zavrseno u 7 vijeku. Pocelo je negdje u 2. Tad rimsko carstvo pocinje dostize svoj vrhunac - Trajan je poslednji veliki vojskovodja Rima sve do Konstantina, ali je to samo trzaj nekada mocne imperije. U tom periodu pokrecu se germanska plemena i traze od rimskih careva dozvolu da se nastane u rimu (nesto kao sengen, recimo). I dobijaju je, jer nerijetko rimska vojska "pocisti" neki kraj kad se pobuni (recimo Dakija, pod Trajanom) Takodje, Rim je imao jednu taktiku, koju je kasnije preuzela Vizantija, a to je da prebaci pokoreno stanovnistvo u jedan kraj carstva, a iz tog kraja u pokoreni. Tako su dobijali na brzini prilikom asimilacije. To je neka uproscena politicka slika u Evropi. Ekonomija: Samo Rim je bio dominantna sila. Sve ostalo bilo je unisteno. E sad, kako je Rim najjaci onda su sva okolna kraljevstva zelila rimsko naoruzanje, opremu, pa su se formirali savezi (nesto kao NATO), a domacinstva, posudje, tkanine itd (nesto kao WTO). Medjutim, kako nisu svi imali novac, onda su se pojavili oni koji su radili kopiranje (Kina) a ubrzo su kopirani proizvodi bili bolji od rimskih, a jeftiniji (Benq, Huawei,....). To je uslovilo odlazak zanatlija, kao jednog od stubova ekonomije, u rim na obuku, skolovanje i sl. I tako redom. Sve ovo zajedno je uslovilo pokretanje sjevera Evrope ka jugu. 
Nesto ranije (1 vijek) su nastali nemiri na Bliskom istoku, jevrejska pobuna je uslovila masovni masakr i raseljavanje, sto je dovelo do sirenja nove religije u Evropi, a doseljavanje stanovnistva istocno i sjeverno od Irana u ove krajeve (nomadi i divlja plemena-koja ce kasnije ciniti novu Persiju i jos kasnije dio turskog naciona). Samim tim ti krajevi ostaju otvoreni za doseljavanje naroda iz svih krajeva azije. U isto vrijeme se pocinju buditi i mongoli koji jacaju i pocinju polako da tjeraju sve prexd sobom. U africi rimske legije pocinju sve vise da osjecaju odvojenost od carstva i pocinju da samostalno upravljaju prostorom datim na "cuvanje".
E sad, kako Rim sve vise pada, tako se sve vise stanovnistva krece. Goti, Huni, Alani, Sloveni, Anti (ne nisu sloveni kako to stoji u ukrstenicama), Angli, Sasi, Vandali, Franci, Alemani, Markomani, Pecenjezi, Uzi, Kumani.......I to samo u Evropi. Krajem 3 vijeka kad pocinju masovne religijske borbe, a u 4 vijeku dolazi Konstantin koji je uspio donekle da ujedini carstvo i odgodi konacan pad bar za neko vrijeme.
U aziji su i dalje previranja i stanovnistvo se stalno krece jer se konstantno vode ratovi. U Africi se doseljavaju prvo Vandali, zatim i zapadni Goti (to je onaj zapadni dio) te arapska i nubijska plemena (istok, prvenstveno Egipat). Po dijeljenju Rimskog carstva, glavna politika se vodi na istoku (kasnije Vizantija) koja pocinje novi proces "razmjene" stanovnistva ne bi li umirila bar istok i u tome uspjeva. Sa druge strane na zapadu, Huni (zajedna sa Slovenima, Antima, Pecenjezima, Uzima, Kumanima i mnogim drugim) pocinju "bitku za opstanak". Jer kad su se pokrenuli iz Azije, ocekivali su zlatne kule i gradove a dobili sipak. Onako poludjeli od gladi odvale Rim, i pobiju otprilike 1/4 stanovnistva Evrope. I na kraju se utope u ogroman novi (kasnije cu reci zasto) talas Slovena. Citava ova gungula trajala je skoro do 8 vijeka, kad se to konacno smiruje osnivanjem novih drzava u Evropi, prije svega Franacke.

E sad da se vratimo na Slovene i Srbe...opet kratko koliko je moguce. Vidis, doseljavanje slovenskih naroda na ove prostore pocelo je mnogo ranije od kako ti kazes 7 vijeka. I ranije su postojale migracije, a jedna od tih velikih migracija je naseljavanje grckih plemena. E sad, obicno se u skolama to uci kao neki izdvojen slucaj, ali je i to bila ogromna soeba, koja je pogodila citav mediteran i malu aziju, kao i susjedne oblasti. Kako se ne zna, da to tako sturo nazovem" prapostojbina Srba, ali se zna da to jeste bila neka oblast koja je granicila sa ovim uticajem i to negdje prema Euroaziji, logicno je pretpostaviti da su neki prvi talasi kretanja isli u tom periodu u pravcu Evrope. Dalje, sledeca migracija nastala je kolonizacionim periodom grckih gradova...to se odnosi na citavo sredozemlje, Crno more i cak putovanja oko Afrike. I u tom drugom periodu dolazi do novog kretanja naroda prema boljem, ljepsem i slicno. Arheoloski dokazi govore da su pojedine porodice (ne plemena, ne narodi, vec bas porodice) Slovena, mozda cak i Srba doputovale u ove nove gradove (najvise na ostrvima u Jadranu i sjeverni crnomorski gradovi). Tako se desilo da imas elemte slovenske kulture na balkanu prije masovnog dolaska Slovena. Takodje, ima naznaka da su pojedina slovenska plemena, vec bila u dodiru sa galskim plemenima i da se zajedno sa njima u periodu galske invazije na Balkan, doseljavaju tu. Odatle slicnosti sa galskim/keltskim kulturama. Prvo vece doseljavanje uslijedilo je u 2 vijeku,  negdje sa sjevera na prostor oboda panonske nizije. Odatle, Sloveni (i ovo su najvjerovatnije Srbi, sudeci po materijalnoj kulturi) prodiru u dubinu Balkana najcesce odlazeci u pljacku gradova. Pojedini pohodi se zavrse ostankom na tom mjestu (pretpostavlja se da se sudeci po izvorima i materijalnim dokazima, ovo upravo desilo u Saloni). Kasniije po razbijanju "hunske koalicije" Slovenska plemena naseljavaju ogroman prostor izmedju Alpa, danasnje Njemacke i Peloponeza i naravno prema istoku Evrope. Srbi su se najvise locirali na prostoru danasnje Hrvatske i Bosne i odatle se polako pomjerali prema Vizantiji, kako zbog svojih ratnih odnosa sa Vizantijom tako i zbog sirenja Franacke prema istoku (samim tim i na Balkan) I eto nas tu gdje smo.

E sad druze, ovo je zaista ukratko. A sto je najgore, nije gotovo. Istorija nikad nije gotova stvar. Ko zna sta sve covjek moze da sazna. Nije iskljuceno da ce se jednog dana dokazati da smo, recimo prastanovnici Balkana, ali to nije moguce dok god se tim stvarima bave razni Deretici. Da bi se istrazila istorija Srba, potrebni su pravi naucnici, otvorenog uma, velikog znanja i moci dedukcije. U stvari, kad bi nasa drzava odredila svoj nacionalni interes, lako bi naucnici mogli da pocnu tim da se bave. Ovako, kao sto rekoh, i kad se pojavi neko ko bi se time bavio, biva svrstan u isti kos sa pomenutim "naucnikom". I to je najveci problem.

Za kraj, evo ti 2 teme za razmisljanje. Prvo, ako smo pripadnici Indoevropske grupe naroda, zasto zajednicki korijen ne trazimo u materijalnoj kulturi sa praazijskim plemenima na indijsko-iranskom prostoru (pretpostavlja se da bi tu mogao biti korijen te grupe naroda)? Drugo, ako vec imas zelju da se bavis tim, zasto ne upises lijepo istoriju ili arheologiju, pa probaj.

Nemam vise zivaca da pisem dalje.

7 za
2 protiv
Dvorska budala
2011-06-21
???

Gale Djordjevic napisa...

Zanimljivo je da svi zagovarate teotiju seobe slovena i prvi put cujem od Atile da ima saznanja kako se ta seoba odvijala. Ne znam iz kojih udzbenika ste vi savladavali istoriju  ali u moje vreme su nas ucili da su sloveni u velikoj seobi dosli na balkansko poluostrvo u 7 veku i to je to .Ne postoje nikakvi podaci o toj seobi, ni odakle su krenuli, ni razlog zasto su krenuli niti koliko je ta seoba trajala.Moguce da ti Atila imas neka nova saznanja ali ja znam samo za teorije, jer kako ti rece u to vreme su postojala tehnoloska otkrica ,ali neces verovati bilo je i dosta pismenih ljudi, pa se iz tog razloga pitam kako se kretao jedan milionski narod ,neki od tih priznatih istoricara tvrde cak1000 godina, a da tako nesto nema apsolutno nikakav trag u istoriskim spisama.Ovo su razlozi zbog kojih sam ja "mislio svojom glavom"sto si mi ti i preporucio, i nisam se slepo drzao komunistickih udzbenika ciji je evidentni cilj bio da omalovaze da ne kazem uniste slavnu istoriju srba i njihov uticaj kroz vekove, pa covece ja sam vise ucio o Napoleonu nego o kralju Petru I Karadjordjevicu ne verujem da su mu u ono vreme posvetili dva pasusa. Tako da ne verujem slepo Jovanu Dereticu vec mi mnogo verovatnije zvuci da nismo dosli niodkuda vec da smo narod koji je sa ovih prostora .

... Velika seoba Slovena je proces koji je trajao nekoliko vekova, pokrenut kretanjima Huna iz područja Zauralja, odnosno iza planine Ural.

I da, tačno je, seoba se okončala negde u VII veku, iako je počela par vekova ranije.

Sloveni nisu bili jedini narod koji je velikim migracijama došao na prostore na kojima danas živi. Primer iz susedstva naše zemlje su upravo Mađari i Bugari.

Pismenih ljudi je bilo, i to u znatno većem broju, upravo u romejskim zemljama u kojima su se i Sloveni, ali i pomenuti Mađari i Bugari doselili, pa tako i imamo pisane tragove doseljavanja Slovena na Balkan.

Izvori poput Prokopija iz Cezareje, ili Teofilakta Simokate, svakako nisu komunistički, a govore o Slovenima koji na Balkan dolaze iz oblasti iza Karpata i Crnog Mora.

Dalje, tačno je da je velika seoba Slovena teorija, ali teorija koja se sa većim pouzdanjem može prihvatiti, gledano i kroz pisane izvore,čak i ako smatramo da su romejski autori mogli biti pristrasni, i negativno nastrojeni prema doseljenicima.

No, i pored toga, ta teorija je mnogo stabilnija od one koja kaže da su (citiram Deretića, da ne bude zabune) izvorni i jedini starosedeoci Evrope upravo Srbi. Po Deretiću, Etrurci su bili Srbi, Kelti su bili Srbi, Germani su bili Srbi, Rusi su bili Srbi, svi ostali Sloveni su bili Srbi (sem Poljaka i Bugara), stari helenistički Makedonci su bili Srbi, Aramejci su bili Srbi, Romeji (neko ih nepravilno zove Vizantinci) su bili Srbi, i tako dalje.

Neverovatno je, zapravo naprosto i nemoguće, da su praktično svi narodi Evrope bili Srbi, ali da su prestali da se osećaju Srbima, i da nemaju pisane tragove o svom srpskom poreklu, upravo zbog Berlinskog kongresa, i teorije zavere, kako to predstavlja Deretić.

Dakle, potpuno je nespojivo sa zdravim razumom to, da je u jednom trenutku (Berlinski kongres, 1878. godina) zapadni svet rešio da se tako uroti protiv Srba, da obriše i negira čak i sopstvenu prošlost, i da u tom pokušaju od pre svega 133 godine, u takvu verziju istorije lako ubedi i Rusiju, i sav ostali svet.

Nemoguće je, jednostavno sasvim nemoguće, da se u svega par godina obriše i fizički uništi više hiljada godina zajedničkog porekla svih stanovnika Evrope.

U našim školama, pre Prvog svetskog rata, i dolaska komunista na vlast, uveliko se učilo o seobi Slovena, pa deluje prosto neverovatno da su svi mogući tragovi o tome da su Srbi zaista najstariji narod, i da su svi ostali zapravo Srbi, uništeni u svega par godina.

Ne da je neverovatno, već je suštinski fizički nemoguće. Takav zahvat bi angažovao toliki broj ljudi, i tolike resurse, da ta teorija zavere ne da bi postala javna, nego bi pukla u startu.

I zašto bi to radili? Zašto bi svi ti narodi, koji su po Deretiću zapravo Srbi, pristali da više to ne budu? Zašto bi iko odlučio svesno da se nodrekne jedne, po Deretićevim navodima, tako slavne tradicije. Zašto bi današnji Englez, Irac ili Nemac pristao da ne bude potomak slavnog Aleksandra Velikog i njegovih generala,koji su na prečac pokorili poznati svet? Zašto bi ponosni Grk iz Soluna pristao da više nije potomak jednog od Isusovih apostola? Zašto bi ruski imperator pristao na to da se Isus nije obraćao svom ocu na nebesima jezikom koji je i njegov jezik?

Nema racionalnog objašnjenja, a teorija zavere svakako nije validno objašnjenje.

Problem je naravno i to kakva je ličnost sam Deretić. Već je pisano da je u naučnom smislu on jedna sasvim opskurna ličnost. Studirao je sve i svašta, na kraju tvrdi da ima doktorat prava iz Amerike, ali kad god je pitan da pokaže svoje diplome, on to odbija, nazivajući takve zahteve provokacijom.

Za nekoga ko pledira da je doktor nauka, profesor i akademik, provokacija je da pokaže ono čime se ostali ljudi ponose?

Nema ni jedne reference da je Deretić i jednu od škola na kojima je studirao, zaista i završio.

Nije na listi akademika "Petrovske akademije nauka".

Nije profesor, jer je uslov za to, da bude predavač na nekoj visokoškolskoj ustanovi, što on nije.

Nema potvrde da ima doktorat, jer ne želi da kaže gde je to u Americi stekao taj isti doktorat.

Međutim, kako je već više puta ovde napisano, našao je plodno tle u nesrećama iz devedesetih, i plasirao teoriju koja je prijala uhu dela naroda koji je bio prokazan, ojađen i ponižen, pružajući mu iluziju veličine iznad one stvarne.

Kao da nije dovoljno to što smo sa punim pravom ponosni na Teslu, Pupina, Nadeždu Petrović, Milenu Pavlović, Jovana Jovanovića Zmaja, Đuru Jakšića, Jovana Dučića, Mešu Selimovića, Crnjanskog, Njegoša, Paju Jovanovića, Uroša Predića, i mnoge druge Srbe koji su svet zadužili svojim znanjem, duhom, uspesima, već treba da od drugih naroda i kultura, krajnje nevešto krademo jednog Aleksandra Velikog, dinastiju Ptolomeja, nemačke careve, romejske i rimske imperatore, ruske careve, Isusa iz Nazareta, njegove apostole, aramejski jezik i kulturu, indijsku Maurja kulturu, kulturu i civilizaciju Kelta, gotska osvajanja, Ilirsku tradiciju.

Čak i za epikom već tradicionalno opterećen narod, sve ovo je previše.

8 za
3 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-21
???

Svaka cast Marko....vidis da se ipak ne razlikujemo toliko, bez obzira na stav o religiji wink

3 za
3 protiv
Dvorska budala
2011-06-21
???

Ma čuj, sve je OK dok ljudi razgovaraju argumentovano, i iznose svoje obrazložene stavove i svoja mišljenja.

Naše razlike oko stavova o religiji su samo deo onoga što je svaki od nas, i dobro je što nisu prepreka da diskutujemo i o mnogim drugim temama.

Naposletku, ljudi smo, majku mu smiley

6 za
3 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-21
???

Dereticu kriv Vatikan,Djordjevicu kriv komunizam...Podataka nema,sve je cenzurisano,skrto,siromasno...Prvom je krivac papa,drugom je krivac Tito.Ideja da se obrusimo na komunistu Porfirogenita,i osporimo njegovo delo napisano pre,bezmalo,vise od 1000 godina,sve pod argumentom nekakve subjektivne logike...Spisa ima.Istarzivanje je jedan komplekasan cin.Zahteva vreme.Ljudi su zivote posvetili tome.Da bI se doslo do nekakvih zakljucaka treba citati sve,pa i iz komunistickih udzbenika,kako ih zoves,koje Djordjevicu sa rezigancijom odbacujes.Samo ne znam sta te danas sprecava da istrazujes i dolazis do saznanja,u ovo doba demokratije i informaticke revolucije,ja koliko znam komunizma odavno nema.Sta je to tebi komunizam toliko nazao ucinio,kakvo ti je zlo naneo,pa zivis pod komunistickom paranojom i u 21 veku.  

Bogastvo Porfirogenitovog dela jeste u tome sto se u njemu nalaze fragmenti dela,nekih drugih istoricara,znacajnih za vreme pre njega,kao sto su Prisk,Menandar Protektor i drugi.

Citiram!!!-,,Za srpsku i uopste istoriju slovenskih naroda,bitno je podvuci da Prisk (5 vek),medju narodoma potcinjenim Hunima,spominje i plemena koja spravljaju medovinu i koriste camce monoksile.Samim tim,Priskovo delo je najstariji narativni izvor koji spominje Slovene u Panoniji.,,

Tu su zatim i mnoga druga dela,do kojih treba doci,koja treba istarziti,nebitno da li su osporavana ili ne,a koja svedoce o seobama Srba i uopste Slovena, kao sto su,  ,,Dalmilova hronika,,  ,,Karlovacki rodoslov,,  ,,Knjiga Velesova,,koja nije priznata kao zvanicni istorijski izvor,a govori o drevnoj slovenskoj istoriji i mitologiji.Neki je smatraju autenticnom,neki je smatraju falsifikatom,sto opet ne sprecava neopagane da je smatraju i koriste kao svoj  sveti tekst.Zatim tu je i ,,Slovo o Polku Igorovu,, koje se smatra najstarijim slovenskim tekstom,a takodje je bilo na udaru nekakvih skeptika,pretpostavljam skeptika kakav je i Deretic.

3 za
1 protiv
Atila Han
2011-06-21
???

Ne vezano za temu Atila bas si me nasmejao sa ovim "doba demokratije", zar stvarno mislis da to postoji kod nas sa ovom Frankenstajn vladom ili se mozda javljas iz neke od zapadnih zemalja. Kad kazem "komunizam" ne mislim konkretno na ideologiju vec na ljude koji su mi unistili veci deo zivota a ako slucajno nisi primetio i dalje su na vlasti, osim ako ne smatras da su Dacic,Mrkonjic i Zarko Obradovic neke nove demokratske snage koje nas vode evropskim putem.Nije samo da uticu na nase zivote vec i na istoriju, jer da nije tako vec bi smo znali gde su grobovi 80 000 srba strljanih u posleratnom periodu medju kojima su i moji preci. Moras priznati da ovo nije "teorija zavere"vec samo cinjenice koje zbog velike moci drzavne bezbednosti ne dospevaju na svetlost dana, kao i to da uporno odbijaju da vrate otetu imovinu pravim vlasnicima uprkos insistiranju evropske unije za koju se tvoje demokrate toliko zalazu.Jos jedna od cinjenica za koju nisam cuo iz knjiga vec iz dokumentarne emisije poljske televizije da je srbima bio zabranjen povratak na Kosovo posle drugog svetskog rata sto se u udzbenicima vodi kao "migracija stanovnistva"a vi me slobodno smatrajte paranoikom koji smatra da postoje zavere protiv Srbije . Izvinite sto sam iskocio iz teme ali iritiralo me je ovo "demokratija"

6 za
7 protiv
Gale Djordjevic
2011-06-21
???

Nisi shvatio cinizam u recenici,a mozda ga i ja nisam dobro interpretirao.Poenta ove demokratije,kao i svake druge u svetu,je taj da ona uopste ne postoji.Kao sto veliki Nice rece demokratija je drugo ime za tiraniju.Ne bi dzaba velik umovi civilizacije kao sto su Aristotel,Sopenhauer,Nice,Makijeveli,bili veliki protivnici demokratije Tako da ovo sa mojim demokratama,kako gore rece,nikako ne pije vodu,sto se mog politickog opredeljenja tice.Ove gore politicare koji si naveo,uopste ne znam zasto si pominjao...Zasto si uopste napravio ovu politicku digresiju,i jos uz to meni prilepio etiketu demokrate.Iz svega gore prilozenog ja bih mogao da zakljucim  da si ti ili radikalno ili naprednjacki opredeljen,a o tvojim liderima imao bih svasta da kazem,kao i o vladajucim demokratama.A sto se gore pomenutih politicara tice,za njih mogu da ti kazem da su to najobicnije komunjare,nikako komunisti,a razlika je kolosalna.Oportunisti,komformisti,karijeristi,laktarosi,poltroni,hipokriti i jos mnogo sto sta mogao bh da ti kazem o njima...Ovaj podatak vezano za poljsku televiziju,ja sam upravo pronasao u udzbeniku,koje ti tako cestro kritikujes,i dan danas ga cuvam.Autori Nikola Gacesa,Dusan  Zivkovic,Ljubica Radovic,za drugi razred strucnih skola...Taj dekret o zabrani povratka srpskog stanovnistva,potpisalo je svesteno lice,verovatno pod prisilim,s obzirom na okolnosti,precizno 6.marta 1945 godine.Ni ja nisam kako u osnovnoj,tako i kasnije u srednjoj skoli,ucio ovo po redovnom skloskom programu.Te stranice su bile preskakane.Ali ipak me to nije sprecilo da iste te udzbenike,koji tebi ocigledno nikad nisu bili dragi,i iste te stranice,kasnije proucim.Sto se predaka tice,posto vidim da si i sa njima poceo da se busas,kao prava srbenda,reci cu ti da se moja loza,nikad ni pod prisilom nije poturcila niti pokatolicila,vec se sa istima,valjano klala vekovima.Otac mi je ratovao u Vukovaru,kad je tamo bio pravi Hard Core,a ujak,majcin brat je u Bosni krvario gace po rovovima.Neki nama bliski ljudi su gubili zivote,u tom prljavom,besmislenom,montiranom,pedantno isplaniranom ratu,i te tragedije zivece u meni do kraja zivota.Na sve ovo vrlo sam ponosan.Ono sto me cini jos ponosnijim je cinjenica da me nikada,neko od mojih roditelja,nije vaspitavao u nacionalistickom maniru,u maniru srbovanja a la Baja mali Knindza.Vec sam vaspitavan u maniru iskrene ljubavi prema svome narodu,i u maniru iskrenog i dubokog postovanja svih relgija i nacija.Toliko o patriotizmu,patrioto!I za kraj u Srbiji zivim citav svoj zivot,a nameravam da to cinim i ubuduce.

8 za
3 protiv
Atila Han
2011-06-21
???

Gale, sa pravom si kivan na komuniste i kripto-komuniste, koji su danas nekakve socijal-demokrate, i ko zna šta još, ali nije fer da savremenu istoriju imputiraš Atili, koji je komentarisao tvoju kritiku navodnog komunističkog prekrajanja istorije doseljavanja Slovena na Balkan.

Činjenica je da su posle Drugog svetskog rata, komunisti pobili cvet srpske inteligencije i kulturnu elitu. Činjenica je da su uništavali predratnu ekonomsku elitu, i nekadašnje časne trgovce i privrednike, ostavljali praktično bez ičega, ili ih čak ubijali. Činjenica je da je dekretom, tj. Odlukom NKOJ-a o privremenoj zabrani vraćanja kolonista na njihova pređašnja mesta življenja (Odluka br. 153), poništena predratna kolonizacija na Kosovo i u Makedoniju.

Ali, kao što si i sam rekao, to je iskakanje od teme, i ne bi bilo fer spočitavati nekome ovde neobjektivnost prema tim događajima, kada mi ovde diskutujemo o Deretićevim teorijama o srpskoj istoriji, primarno starog, a donekle i srednjeg veka.

Pojam demokratija, bar po mom viđenju, ovde može da se odnosi samo na mogućnost slobodnog istraživanja, a ne na to da je Dačić nekada bio prvoborac Miloševićevog SPS-a, a sada je fanatični socijal-demokrata, kao bajagi tolerantan, taktičan i čvrsto opredeljen za EU.

3 za
0 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-21
???

Au covece da li si citao moj tekst ili jednostavno zelis da napises nesto sto bi me eventualno uvredilo. Apsolutno sam apolitican i voleo bih da znam iz kog dela si zakljucio da sam pristalica bilo koje politicke opcije, a busanje u grudi svojim precima sam video samo u tvom izlaganju, ja sam samo naveo komunisticka streljanja u posleratnom periodu kada su streljani moj deda i pradeda koji su , zamisli ironije, bili u partizanima cime nemam razlog da se dicim. Jedini razlog za gornji tekst je tvoje pominjanje demokratije za koju sam se  i sam borio 2000 -te da bi posle 7 godina gledao istu bagru koju smo isterali kroz misiju rupu a DS ih vratio na velika vrata. U ratovima koje pominjes sam  ucestvovao, i neverovatno za jednog srbina nisam pocinio ni jedan zlocin cak nisam ni bio prisutan  cinjenju bilo kakvog dela suprotom zenevskoj konvenciji, pa iz tog razloga sam vrlo emotivan kad slusam prekrajanje istorije kako ove blize tako i one dalje posebno kad nas etiketiraju epitetima kao sto su "zlocinci" ,"teroristi", "ubice", minimiziraju zasluge slavne srpske vojske u ratovima od 1912-1918 i jos mnogo toga, ekonomski nas unistavaju velike sile a medju najrazvijenijim zemljama sveta su Nemacka i Japan sile osovine malo nelogicno zar ne. Zeleo sam da ti u par recenica kazem sta mi sve smeta pa deluje s'brda s'dola kao sto bih voleo da ni ti niti bilo ko drugi moje kritike  shvati kao moju zelju da nekog uvredim vec shatite sve kao jednu obicu diskusiju, ako neko pak pocne sa vredjanjem mojih stavova ja odustajem.

5 za
3 protiv
Gale Djordjevic
2011-06-21
???

Prvo,Ekmedzicu,hvala ti na razumevanju...Upravo u tom konteksu sam i pomenuo pojam demokratije u gore navedenom tekstu.Sto je neko dobro protumacio,a neko ocigledno nije.

Djordjevicu kazes da si apolitican,a olako lupas stranacke etikete bez ikakvog osnova.Ne znam gde si uocio,u kom delu mog predjasnjeg izlaganja da ja ,,naginjem,, ka zutima.Ali dobro,ne mari,tvoja stvar.Sto Marko rece,jasno je da smo iskocil iz teme.I to,moram da kazem Djordejvicu tvojom krivicom.Valjda u nedostatku argumenata resio si da stvari prebacis na drugi kolosek.Jer ne vidim kako neko apolitican,tako ostrasceno moze da reaguje i na sam pomen reci demokratija.A da trosim vreme diskutujuci sa tobom o nasim harizmaticnim liderima,to mi,veruj,ne pada na pamet.Politike se iskreno gnusam,klanjam,i trudim se da mi odizima sto manje vremena i energije.Sto rece Brana Crncevic politika je kao veliki bordel iz koga niko ne izadje nevin.

7 za
1 protiv
Atila Han
2011-06-21
???

Jesam apolitican , a ostrascen sam jer vise nije u pitanju politika i stranke vec egzistencija u bukvalnom smislu. Sto se mene tice zatvaram temu posto sam je ja i pokrenuo , a nastavljam sa zabranjenom istorijom srba i mojim vidjenjem te teme. Izvinite jos jednom zbog iskakanja i nije zbog nedostatka argumenata, samo je problem sto ste vi gluvi na moje cinjenice....kao sto sam verovatno i ja na vase!

4 za
4 protiv
Gale Djordjevic
2011-06-21
???

Gale, izvini, a koje su ti to činjenice?

Mi smo navodili stvarne, postojeće istorijske spise (u smislu da i danas stoje u arhivama i bibliotekama,a potiču iz vremena Romejskog Carstva npr.), a ti samo tvrdnje Deretića.

Gde su tu činjenice?

5 za
2 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-21
???

Марко Екмеџић napisa...

Gale, izvini, a koje su ti to činjenice?

Mi smo navodili stvarne, postojeće istorijske spise (u smislu da i danas stoje u arhivama i bibliotekama,a potiču iz vremena Romejskog Carstva npr.), a ti samo tvrdnje Deretića.

Gde su tu činjenice?

...Konkretno govori koji su pisci u pitanju i tvrdi da ni jednu od tih knjiga nije mogao da nadje u Srbiji, tako da ne mogu sa sigurnoscu da kazem sta tacno pise , ostaje mi da mu verujem na rec a ti imas pravo da sumnjas. Nastavicemo sutra....laku noc!!!!!

1 za
3 protiv
Gale Djordjevic
2011-06-21
???

Pravi sebi alibi...Ogradjen je zidinama sa svih strana.Da ne bi dosao u situaciju da se kad-tad kompromituje,i tako izgubi kredibilitet.Zasto te pisce i pomenute knjige,nije nalazio u drugim zemljama,kada je vec takav globtroter i poliglota.Ono sto je jos vaznije,je cinjenica da si upravo priznao da tom coveku slepo verujes,i da ti je pristup i odnos prema ovom coveku i njegovim tvrdnjama oduvek bio dogmatican.Kako smo i pretpostavili...

6 za
2 protiv
Atila Han
2011-06-21
???

Da bi diskusija zadržala smisao (iako je to vrlo teško kada su Deretićeve tvrdnje u pitanju), daću ovde par Deretićevih teza, koje vredi analizirati, na svaki način, od istorijskog, do čisto psihološkog.

Pošto je tih tvrdnji jako mnogo, i sve ih je više, i sledeći spisak nikako nije konačan:

- U Aleksandriji je vladala srpska (Deretić kaže srbska) dinastija Tolomeja Lagića (u istoriji poznat kao Ptolomej Soter)

- Aleksandar Veliki je bio Srbin, i zapravo je bio car Aleksandar Karanović III

- Stari i Novi Zavet su izvorno napisani na srpskom jeziku, i prvi prevod na latinski je izvršio Srbin, Sofronije zvani Sveti Jeronim

- Na čuvenom Rozeta kamenu su redom ispisani jezici - misirski (staro-egipatski), srpski i grčki (prilažem sliku - Rozeta kamen)

- Aramejski jezik je srpski (prilažem sliku - sirijski tekst na aramejskom)

- Apostol Mateja je svoje jevanđelje napisao u Srbiji (nauka i teologija tvrde da ni jedan apostol nije direktno napisao svoje jevanđelje, već da su sva nastala minimum 40-tak godina nakon Isusove smrti, a verovatnije sredinom drugog stoleća)

- Bosanski vladari Kotromanići su se zapravo prezivali Jablanović

- Asirija je samo drugi naziv za Srbiju

- Planina Rtanj je piramida

- U vreme Karla Velikog, zapadna granica Srbije je bila na reci Soči, a najveće borbe Franaka i Srba su bile za istru (prilažem sliku - mapa Evrope, i položaj reke Soče)

- Grci su došli u srpske zemlje (Peloponez) iz Egipta, a poreklom su od Hurita, sa istoka Male Azije, odakle ih je u Egipat odveo srpski car Nino Belov par hiljada godina pre nove ere

- Otac Stefana Nemanje nije Zavida, već Desa, dok je Zavida zapravo Nemanjin najstariji brat, i otac Miroslavljev

- Iliri, Tračani, Dačani, Dardani, Makedonci, Pelazgi, Geti, Danajci, Mezi, Javani, Arijevci (iz Indije), Sarmati i Jazigi su svi zapravo Srbi, što je "potvrdio" i Papa Pije II u XV veku

- Srbi su osnovali kraljevinu Poljsku

- Kameni natpis sa Krita, datiran na oko 1500 godine p.n.e. je napisan na srpskom jeziku

- Srpska crkva je primogena, tj. prvonastala hrišćanska samostalna crkva, osnovana postavljenjem sv. Andronika za Episkopa Sirmijuma (tj. Serbijuma), 34. godine n.e.

- U X veku, prestonica srpskog carstva (ljuto zaraćenog sa Romejima) bila je u Trebinju

- Romejski imperator Justinijan je kršten kao Upravda, bio je Srbin, i postoji sačuvana njegova krštenica na to ime

- Srpski car u vreme romejskog imperatora Justinijana bio je Oštroilo Svevladović, suparnik Justinijanov, sa kojim je ratovao 13 godina

- Spisa o antičkim Srbima nema, jer su Romeji planski zatirali svaki trag o antičkim Srbima

- Prva ruska organizovana carska biblioteka (biblioteka Ivana Groznog) je nastala sakupljanjem srpskih starih knjiga

- Rusi su Srbi, a naziv "rus" je samo naziv jedne stare srpske titule

- Makedonci su Srbi, i do 1945. godine nije postojao naziv "Makedonac" za narod sa prostora današnje Republike Makedonije

- Antički Danajci su Srbi, a ime znači "sinovi boginje Dane"

- Etrurci su bili Srbi

- Jevreji govore svojim jezikom, ali pišu srpskim pismom

- Stari Krićani su Srbi

Nastavak sledi... wink

4 za
5 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-21
???

Lako je reci da u mutnoj vodi ima riba, ali ajde ulovi ili vidi....tesko.

Tako Deretic funkcionise. Uzme nerazjasnjenje podatke i onda ubaci neku poluistinu zajedno sa svojim argumentom. To kad se sastavi dobije se ukusna corba i jako je tesko ne probati je.
Sve ove podatke Deretic iznosi pausalno, bez navodjenja izvora, a kad to i uradi onda obavezno navede kako su svi oni koji su prevodili izvore u stvari dio CIA-Vatikan zavjere i da to nije tacno. Onda on odradi tacan prevod. I naravno, ako poznajete latinski ili starogrcki lako uocavate kako to on prevodi...nesto kao engleski: "Im my moon" - Ajme majmun! Ili ona cuvena mesecina bato od Stinga.
Ako mi ne vjerujete uzmite njegove idiotluke od prevoda i procitajte. Mastovito mora se priznati.

Da ne bude zabune...ne pripadam nekom ko smatra bilo koje stvari (pa i religiju wink) konacnim i ultimativnim. Istoriju Srba treba proucavati i to treba da bude nacionalni interes. Zalosno je ako prpustimo sarlatanima da se tim bave. Eto, skoro je koliko sam cuo (mada mozda i grijesim)Deretic opovrgao svoju teroiju o porijeklu Srba, pa smo sad u stvari Rusi (ne, nisu Rusi Srbi vec obrnuto). 
Medjutim, ajde stvari postavi drugacije. Recimo da poslusas moj savjet, upises arheologiju, postanes svjetski priznat strucnjak i jednog dana pronadjes odgovor. Srbi su jako star narod, prapostojbina Balkan, puno naroda vuce korijene od Srba, ali ima jedna mala zackoljica...mi nismo ti Srbi. Kako bi reagovao?

Jedno pitanje: zna li iko da li smo se ukljucili u Genographic Project? 

0 za
0 protiv
Dvorska budala
2011-06-22
???

Čuo sam za taj projekat, čak je NG u prvo vreme određenom broju pretplatnika i besplatno slala komplet za uzimanje uzorka DNK materijala, ali nisam imao sreće da me tada izvuku smiley

Na svom sajtu, Deretić i dalje tvrdi da su Rusi Srbi, ali je moguće da je promenio mišljenje, ne bi li izvukao pare od neke ruske institucije (bar oni imaju par desetina raznih "akademija nauka"), obzirom da se na istom sajtu ne libi i da deci od 13 godina koja se javljaju, preporuči da mu pošalju novac, jer je pos'o raskrinkavača judeo-masonsko-vatikanskih zavera skup i zahtevan.

I još jedan biser - ne kapira da svaki post na forumu ima ograničen broj karaktera, pa se zezne i pretera. Onda mu se sistemski obriše sve što je preko dopuštenog broja, a on u sledećoj poruci odmah počinje sa, "Eto, državna cenzura mi je opet obrisala poruku" cheeky

4 za
0 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-22
???

Марко Екмеџић napisa...


I još jedan biser - ne kapira da svaki post na forumu ima ograničen broj karaktera, pa se zezne i pretera. Onda mu se sistemski obriše sve što je preko dopuštenog broja, a on u sledećoj poruci odmah počinje sa, "Eto, državna cenzura mi je opet obrisala poruku" cheeky

...Hahahahha...Da znas da si me sada valjano nasmejao!!!smiley

4 za
0 protiv
Atila Han
2011-06-22
???

 

Atila Han napisa...

Pravi sebi alibi...Ogradjen je zidinama sa svih strana.Da ne bi dosao u situaciju da se kad-tad kompromituje,i tako izgubi kredibilitet.Zasto te pisce i pomenute knjige,nije nalazio u drugim zemljama,kada je vec takav globtroter i poliglota.Ono sto je jos vaznije,je cinjenica da si upravo priznao da tom coveku slepo verujes,i da ti je pristup i odnos prema ovom coveku i njegovim tvrdnjama oduvek bio dogmatican.Kako smo i pretpostavili...

...Nisi me shvatio , Deretic tvrdi da je podatke kojima podkrepljuje svoju teoriju nalazio u knjigama antickih pisaca koje je i sam procitao,dok kada je tu literaturu pokusao da nadje u Srbiji Gaj Plinija starijeg , Lucius Cassius Dio Cocceianusa i mnoge druge znacajne  pisce sa pocetka nove ere nije uspeo da nadje, tako da ja nemam uslova da procitam te zapise o kojima on govori.Sa druge strane covek moze da bude skeptik i jednostavno sumnja u sve i svakog , ja verujem njegovim tvrdnjama ali ne slepo ,uvek sam otvorenog uma tako da ako budes vise konkretan a manje bezobrazan spreman sam da razmotrim i tvoje cinjenice , ali da ne budu u domenu naucne fantastike, jednostavno teorije me ne zanimaju veliki prasak,darvinova teorija i ostalih gluposti sam se dosta naslusao.

3 za
7 protiv
Gale Djordjevic
2011-06-22
???

Mislim,Djordjevicu,da sam bio vrlo konkretan...Sva,gore navedena dela,mozes pronaci u narodnoj biblioteci grada Beograda.

Mozda je on ta dela i stvarno procitao,u sta takodje sumnjam,ali sa obzirom kakav je kvaliet njegovih prevoda,prilicno sam siguran da ih nije bas valjano razumeo!Lako je reci,ej,znate sta,tih dela ovde nema,ali ja sam ih tamo negde u tudjini pronasao i procitao.Zasto doticni nije napisao nekakav elaborat,analizu,studiju,o delima pomenutih Gaja Plinija drugog,Luciusa Cassiusa i ostalih,kada ih vec citavog zivota proucava,i na taj nacin priblizio materiju,i  njihovu istorijsku zabelesku,nama ovde ne informisanima na brdovitom Balkanu.Lako je reci,Plinije je rekao ovo,Lucius je rekao ono,i na tome zavrsiti stvar...I na ruskom dvoru,cara Nikolaja II Romanova,krajem 19 veka,su skovali zaveru protiv jevrejske populacije,falsifikujuci delo francuskog pisca Morisa Zolija i stvaranjem cuvenih protokola,samo da bi se u Rusiji sprecila modernizacija drustva.Poverovao je Duce,poverovao je Firer,a znamo svi sta je bilo kasnije.A sto se komentara o bezobrazluku tice,ovaj put ostacu suzdrzan...

8 za
1 protiv
Atila Han
2011-06-22
???

Mozda sam upotrebiu neprikladnu rec "bezobrazan"ako je delovala uvredljivo na tebe onda se izvinjavam, mislio sam na to da nije potrebno da analiziramo jedni druge ko je kakav zbog svojih ubedjenja vec da se drzimo teme.

4 za
4 protiv
Gale Djordjevic
2011-06-22
???

Postoji mogucnost da je doktor,akademik,magistar Deretic,i ko zna sta sve jos,kao profesr Robert Langdon,junka Den Braunovog romana,dobio dozvolu,direktno od pape,starog ili novog,to sada nije vazno,da sprovede kompleksna istrazivanja,apsolutno svih legitimnih i apokrifnih dela i tako odgonetne misteriju.Medjutim to bi se koslilo sa njegovim tvrdnjama da je upravo Vatikan glavni podrivac,ideje sveobuhvatnog srpskog postojanja.Ono sto mi dalje pada na pamet,.je cinjenica da su sva ova dela,gore pomenutih istoricara,uglavnom unikatna,i nisu sprovodjena nikakva reizdanja,i uglavnom su sva cuvana u Vatikanskoj biblioteci,gde,iako je pristup zadnjih godina znacajno liberalizovan,nije dozovoljen pristup bas svakome,i gde su kontrole veoma rigorozne,gotovo indenticne kao po aerodromima SAD.Zamislim se i zapitam,kako je Deretic uspeo tamo de se ufura,i brzo se setim sasvim jednostavnog odgovora i nepobitne cinjenice,da veleumni Deretic,nadaleko cuven i priznat autoritet,sigurno ima infiltrirane ljude u svajcarskoj gardi.Pa da!!!To je to!!! Da sam Arhimed viknuo bih EUREKA!!!

7 za
1 protiv
Atila Han
2011-06-22
???

Nazivati teoriju evolucije glupošću, podjednako je promašeno kao i nazivati veronauku naukom.

No, da nastavim sa iznošenjem Deretićevih opservacija:

- Svi Skandinavci su srpskog porekla (Danci su "srpski Dačani", Šveđani su čisti Srbi, a ime im potiče od Srbi -> Suerbi -> Suevi -> Svedi, Norvežanima su pre stotinjak godina "oteli" sopstveni, srpski jezik, i nametnuli im novi, neku brljotinu od stranih reči)

- Svi skandinavski bogovi su preuzeti iz srpskog panteona

- Osim Srba, jedan od autohtonih evropskih naroda su Eskimi

- Naziv "Germani" potiče od srpske reči "grmalji" (Grmalj -> Germalj -> German)

- Današnji Nemci (sa poreklom u poslednjih 500 godina) su 70% Srbi

- Jedini narod koji je u Evropi razvio kulturu i civilizaciju su Srbi

- Đerđu Kastriotu su Turci dali nadimak "Skenderbeg", jer su znali da je Srbin, dakle sunarodnik Aleksandra Velikog, takođe Srbina

- Poreklo Srba potvrđuju svi arheološki nalazi, svi antički pisci, svi srednjevekovni pisci, i čista genetika

- Indijska vedska književnost je napisana na staro-srpskom jeziku

- Bela rasa je u Indiju stigla iz Evrope,i to su bili Srbi, arijevci, koji su u pohod krenuli iz Niša

- U svakom svetskom alfabetu, pri izgovoru slova, koristi se izvorni srpski izgovor

- Svi zapadno-evropski jezici su nastali između XII i XVI veka, ali su zadržali veliki broj srbizama, i čist srpski koren

- Turski nadimak "Karađorđe" ne znači "Crni Đorđe", već "Đorđe koji je postao Karan", gde je Karan srpska titula vođe, koja potiče od Aleksandra Velikog (Karanovića)

- Romi su u Evropu došli iz indijske pokrajine Mandova, pa ih zato negde pogrdno nazivaju "mandovi" (geografija ne poznaje takvu oblast u Indiji)

- Naziv "Rusi" je ime staleža, koji se zapravo zvao "rasi"

- Naziv "Vlasi" je ime stočarskog staleža, nastao po bogu Velesu

- U srpskom grbu ne stoje četiri ocila, već tradicionalno četiri mlada meseca, simboli plodnosti, što su Romeji "ukrali" od Srba

- Srbi su odveli Jevreje u Egipat

- Jednačenje po zvučnosti suglasnika je izmišljotina nabeđenih naučnika, te je pravilno "srbski", a ne "srpski"

- Pravo ime grada Rima je Ruma, i prvi Rumljani (Rimljani) su koristili srpski jezik, sve do Hanibalovih napada

- Ugljenično datiranje (korišćenje radioaktivnog ugljenika C-14 za određivanje starosti predmeta) je nemoguće

- Srbi su izmislili instrumentalnu muziku

- Po dolasku na Balkan, Hrvati i Bugari su jezik učili od Srba, i danas samo koriste drugačije dijalekte srpskog jezika

- U staroj Persiji se pisao i govorio srpski

- Po dolasku u Malu Aziju, Turci su naišli na domaće srpsko stanovništvo, i asimilirali ga, međutim, i danas oko 10 miliona Turaka zna za svoje srpske korene

- Staro, rimsko ime Sremske Mitrovice nije Sirmium, nego Serbium, a za grešku su krivi Grci, jer se kod njih "B" piše kao "M", a ne kao "MP" (pogledati grčku transkripciju imena našeg preminulog košarkaša Bobana Jankovića)

- Oblast Semberija se zapravo izvorno zove Serberija, zbog pogrešnog čitanja "R" kao "M"

Nastavak sledi... wink

Uzgred, Deretić je do 1997. godine, po svojoj sopstvenoj tvrdnji, živeo u SAD, a i dalje elektronsku poštu (e-mail), naziva "e mel".

4 za
4 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-22
???

Marko, takvi kao ti mnogo stete nasoj drzavi. Dolazite iz inostranstva (kao sto ti iz Engleske, gde si privremeno radio), sa misijom da nas unistite. Vi ste ljudi iz Evropske unije. Ti, Jeremic, Dulic i ostali. Je li istina ovo sto sam rekao? Ja sam prilicno ubedjen da jeste. Ti si jedan od onih novinara iz Evropske unije, koji pisu razne gluposti, kojima zaglupljuju nas narod.

2 za
4 protiv
Milan J. Uhakovan nalog
2011-06-23
???

Dečko, potpuno si promašio smiley

Novinar?

Radio u Engleskoj?

Misija uništenja Srbije?

Dolazim iz inostranstva?

Auuuuu... ala si ti zaglibio smiley

5 za
2 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-23
???

Ekmedzicu sta se ovaj obrusio na tebe,hahaha smiley...Mora de je pod dejstvom nekakvih opijata.Opasno halucinira!!!Zesce tripuje.angry Napad,izvinjenjenje,napad.Opasno talasa.Prvo te je poznavao,pa nije,pa odjednom zna gde si radio,gde nisi,da li zenjen ili nisi.Covek je pun informacija iz prve ruke,mora de je blizak Kostunici!  Ili je agent,pa te obradjuje i prati vec duze vreme,sve po Dacicevom nalogucheekyKakvih sve likova ima!Covek brani vlast hahahahaha.Svaka ti cast majstore!!!!wink

5 za
1 protiv
Atila Han
2011-06-23
???

Ilija Čvorović je mala maca za ovakvu agenturu laugh

Ako čitaš njegov post na temi o vlasti koju je Gale otvorio, videćeš da je stanje mnogo ozbiljnije nego što misliš - vlast je super, osim onih EU agenata u njoj... i nemoj da je neko slučajno razmišljao svojom glavom, nego svi u stroj kako čike na vlasti kažu! Osim ako nisu agenti... majku mu... smiley

2 za
0 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-23
???

Ne haluciniram ja. Ja izgleda jedini ovde imam dobro ociscene naocare. Vi poslusajte moje savete i glasajte za Srpsku Naprednu stranku i bice sve ok. Nasa drzava ce mnogo da napreduje, jer nije do ljudi nego do pravog puta, a to SNS verujem da ima. Ima spremljen pravi plan. Ako to necete, mozete da glasate za SRS, iako se ne slazu sa SNS verujem da i oni imaju spremene ispravne odluke, a mozete i za LDP, jer je njihov predsednik izuzetno sposoban i ja ga licno poznajem izuzetno je skolovan covek i pametan. Posebno mi se svidjaju nacrti Risticeviceve Seljacke partije, pri cemu se ne salim, ali mislim da oni nemaju dovoljno hrabrosti da odvedu nasu drzavu na pravi put. Imam i jednu ideju, koja bi stvorila tim za uspehe. Ako bi Marijan Risticevic, Cedomir Jovanovic i Kostunica (veliko iskustvo) saradjivali sa Tomom Nikolicem i Aleksandrom Vucicem (nesumnjivo, najboljim politicarima). Eto to je moje misljenje i apelujem na vas da ga sledite.

3 za
5 protiv
Milan J. Uhakovan nalog
2011-06-23
???

Kako si ti prs'o... surprise

1 za
0 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-23
???

Toooooooooo majstooooorelaugh!!!!!Tu sam te cekao!Nisam uopste imao dilemu kojoj frakciji pripadas.Bivsi Seseljovac,sada ponosni Nikolicevac.Popularni Toma Gavran,vesnik renesanse i progresacheeky.Ja cu sigurno razmisliti,i uzeti u razmatranje tvoje sugestije.

Ono sto me je zaintrigiralo,je cinjenica kakav si Frojdovac.FROJD!!!!!Ma kakv!!!Ti si postavio nove standarde!!!

Covek koji na osnovu anfas slike,rastumaci citav neciji zivot i pritom zna koliko je ovaj tezak,pa to je fascinantno.Da li si razmilsljao profesinalno da se bavis time?Verujem da bi ovde zaradio velike pare.Okani se ti politike!!!Za deset godina mozda ces na osnovu tvoga talenta,imati tu srecu da postanes i pravi mali tajkuncic

Elem,imam je teoriju,po kojoj su te iste te debeljuce,koje tako cesto pominjes u mladosti podobrano zlostavljale,pa sad ne mozes ni sliku elegantno popunjenog coveka da podneses.OSTADE FOBIJA EJJJJJJJangry!!!E moj Frojde Sigmunde!!!

4 za
2 protiv
Atila Han
2011-06-23
???

Crvena Zvezda. Nas najveci brend, pati zbog ljudi kao sto ste vi a narocito Marko. Radije ce da kupi neki Cizburger, nego da pomogne nasem najvecem klubu. Ako bi smo pomogli nasoj Zvezdi, onda bi 80% ljudi bili motivisani i znatno doprineli svojim inspirisanim radom razvoju nase drzave i pomaku ka boljem stanju. Verujem da SNS u svojim nacrtima ima i to, samo ako bi jos Cedomir Jovanovic presao u SNS, koji poznaje Dr. Djindjica i zna njegove politicke taktike. On bi 100% prepoznao da Crvenoj Zvezdi treba pomoc

1 za
8 protiv
Milan J. Uhakovan nalog
2011-06-23
???

Hahahahahahahaha! cheeky

Dakle, ne da je prs'o, nego mu je iz minuta u minut sve gore... da je Zvezda naš najveći brend, daleko bi nam bio kraj smiley

Nekome bi brend bile slike Paje Jovanovića ili Uroša Predića, nekome dela Crnjanskog, Meše Selimovića, Isidore Sekulić, Desanke Maksimović, nekome zlatiborski džemperi ili šumadijska šljivovica, ali našem Milančetu je bitno da spašava klub koji su opljačkali isti oni kojima je kao dete pljeskao na terenu.

Ne pati Zvezda zbog mene prijatelju, nego zato što su je opljačkali razni Cvele, Džaja, Lukić, Adžić, Kleut, Vesić...

Pošalji SMS, spašavaj svoju Zvezdu... ili još bolje, zatraži da ode ekipica koja se od nje ovajdila smiley

5 za
1 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-23
???

Mora da si Grobar. I u jednom i u drugom smislu. Zakopavas nasu drzavu i navijas za partizan, tim koji je napravio gosp. Tudjman i sada unistava drzavu, unistavajuci moral. Partizanovi navijaci su verovatno agenti Evropske unije, rukovodioci Tajfuni, koji su postavili vec odavno tu minu koja polako otkucava i sve je blize da eksplodira. No moze se sve to zaustaviti ako poslusate mene. Ja vam kazem, glasajte za SNS. Crvena Zvezda ima da opet osvoji Ligu Sampiona. Robi ce se opet veseliti. Nema predaje braco!! Zaustavicemo mi tajfune!

0 za
5 protiv
Milan J. Uhakovan nalog
2011-06-23
???

Hahahahahahahahahahaha! cheeky

Pa ti si najbolja antireklama za SNS, i za Tomu... grobara! cheeky

Samo napred, do izbora ima da padnu ispod cenzusa uz takvu podršku cheeky

3 za
3 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-23
???

Kako da ne,Zvezda je brend,pogotovu u poslednjih 15 i vise godinawink

Covece pa ti si slika i prilika pravog dekadentnog,degradiranog,mediokritetacrying.Pritom Zvezda i Toma ti nikako ne idu jedno sa drugim.S obzirom da je Toma dokazani GROBAR,(ovo se moze protumaciti i u bukvalnom smislu),koji je cak i sina uspeo da uvali u Partizan kao trenera mladjih selekcija u Zemunelu.Mislim da bi trebalo ponovo da razmotris svoje politicko opredeljenje,i da dobro razmislis kome idu tvoje politicke simpatijeno

Frojde povampiri se,vrati ga na pravi put!!!

6 za
2 protiv
Atila Han
2011-06-23
???

Toma mozda jeste grobar, ali nije i tajfun i poseduje prave nacrte. On ce znati da treba sve pare da da Crvenoj Zvezdi. Pa ljudi svi smo Delije glasajmo za SNS, kada vam kazem!

0 za
2 protiv
Milan J. Uhakovan nalog
2011-06-23
???

Toma ima nacrte!

Hahahahahahahahaha!

Novi Tarabić! cheeky

Evo nacrta: Preferencije

2 za
0 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-23
???

Vidim imas te agentske sposobnosti. U svakoj minijaturnosti trazis gresku. Samo se smej Tomi. Covek je rizikovao zivot zarad svih nas, a ti tako prema njemu. Dok je on lezao u bolnici i strajkovao gladju, ti si kupovao Sis cevape, Big Meke, Ruske salate, Cufte, Pomfrit i jednu lepu Sopsku salatu i postepeno se gojio i gojio. Ti si covek koji nema osecaja. Znas da sam ja bio u poseti Tome. Coveku je stvarno bilo lose, iako su ga mediji (citaj agenti) ismejali. Nacrti koje on ima mogu da nasu drzavu odvedu do Utopije. U tom slucaju mogao bi vise pljeskavica za manje para da kupis. Samo glasaj za SNS i navijaj za Zvezdu, i bices moj prvi uspesno oporavljen covek od teske ''agentske bolesti''. Zao mi te je ovakvog. Zato molim te SLUSAJ ME!

2 za
4 protiv
Milan J. Uhakovan nalog
2011-06-23
???

Samo kad si nam ti posetio Tome (koliko li ih ima)! cheeky

Nisu ga samo novinari ismevali, svi normalni su mu se smejali, jer i jeste za podsmeh, i on, i svi oni koji su ga podržavali u onoj foliraži od štrajka laugh

Pazi, jedna ili dve one tabletice koje sam ti preporučio, i eto tebe na domak Utopije cheeky

P.S. Još samo par tvojih postova, i ode Toma garant ispod cenzusa... hahahahahahahaha, kakav si ti lik! laugh

2 za
0 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-23
???

E sad mi te je vec stvarno zao,i dalje necu ucestvovati u ovome.Zelim ti zaista da se sto ranije oporavis,ako za to nije kasno.Jovanovicu,pozdrav!Sve najbolje!!!wink

3 za
0 protiv
Atila Han
2011-06-23
???

Moja misija ocigledno ovde nije uspela. Ja se nadam samo da ce vas razum u skorije vreme ozdraviti. Ja vise nemam vremena da vas ubedjujem, zato molim vas prekopirajte ove moje postove na neko vazno mesto da vam je uvek pri ruci i dobro ih prostudirajte, nadam se da cete ozdraviti. Moja pamet nije sporna, sto se vidi prema rang listi, tako da ste ocigledno vi ti, koji niste u pravu. Zbogom do moje sledece misije, ako ova ne uspe. ZIVEO TOMA NIKOLIC, ZIVEO SNS, ZIVELA CRVENA ZVEZDA!!!

1 za
3 protiv
Milan J. Uhakovan nalog
2011-06-23
???

Pozdrav Milane, i ozdravi nam što pre! laugh

4 za
2 protiv
Марко Екмеџић
2011-06-23
???

meni se chini da se milanche spda, ne znam shto se tako lako lozite..? :)   

1 za
2 protiv
Kugabre
2011-08-22
???

Ugljenično datiranje (korišćenje radioaktivnog ugljenika C-14 za određivanje starosti predmeta) je nemoguće- Deretić postade i hemičar. Još samo da postane i Marsovac...

4 za
2 protiv
dehar2
2011-08-23
???

meni je ta njegova pricha bila vrlo zanimljiva, istorija kao takva, nije egzaktna nauka i sa njome se sigurno dosta manipulisalo, tako da verovatno ni ova zvanichna verzija koju mi uchimo u shkolama nije u potpunosti tachna, sigurno ima puno rupa, ali dereticevi dokazi dobrim delom nemaju blage veze sa zivotom, svodi se na: "ja sam to sve fino prouchio, a vi mi slepo verujte.."

tako da, njegova pricha je vrlo zanimljiva, meni je i fascinantno kako je on sklopio prichu, shta sve chovek moze da uradi ako ima dovoljno volje, al' sve to ostaje na pukoj prichi, a verovatno chesto i njegovoj lichnoj imaginaciji... i tako.. :)

3 za
1 protiv
Kugabre
2011-08-23
???

Istorija Srba je stalni trn u oku  zapadnim silama, iskreno ne znam iz kog razloga ali cinjenica je da se to i dalje cini.Mozda niste aznali ali u siptarskim udzbenicima kao i u turistickim vodicima srpski manastiri na Kosovu se predstavljaju kao albanski , pre par dana bila je reportaza iz Albanije o Srbima koji zive tamo i koji su morali da promene imena u albanska , Skadar na Bojani srpska prestonica iz vremena cara Dusana ima istoriju u kojoj se srbi i ne pominju , mlada Gojkovica je Rozeta.......sve se to desilo u skorije vreme a sta mislite sta se desavalo ranije kad smo bili stalna smetnja velikim silama kao sto su bile Austrougarska , Nemacka......pokusavale su da na bilo koji nacin minimiziraju veliki znacaj Srbije i srpske vojske kao i celokupne istorije srba.Veliki deo izlaganja Deretica se bazira na logicnim teorijama stvar je samo u tome verovati ili ne , jednako tako seoba slovena je teorija bez valjanih dokaza u koju mozete verovati ili ne, ja sam odlucio da verujem Dereticu koji je sve samo ne smesan kako neki zele da ga predstave , on vam nudi svoje izvore a vi mozete prouciti te anticke pisce sa pocetka nove ere pa prosudite sami. Najnelogicnije mi je sto upravo Srbi pruzaju najveci otpor Dereticevom ucenju , ili je to logicno jer su pravi nosioci vlasti oni koji ne dozvoljavaju da se na svetlo dana pojavi istina o komunistickim zlocinima za i posle drugog svetskog rata , istina o streljanju 80 000 srba posle rata, niko ne pokrece bilo kakve tuzbe vezane za te zlocine, citam pre par dana izjavu bivseg oficira OZNE koji hladnokrvno prica kako je u Kragujevcu odvodio nevine ljude na streljanje a na sve to nije se oglasilo tuzilastvo niti bilo ko iz vlasti pa zar to nije ZABRANJENA ISTORIJA SRBA...........izgleda da smo sami sebi najveci neprijatelji......

4 za
4 protiv
Gale Djordjevic
2011-08-24
???

Gale, gledao sam i ja tu emisiju, koja je naravno bila gurnuta u neki bezvezan termin, a bavi se upravo politikom koja za ishodište ima ova današnja dešavanja.

Još pre II svetskog rata, albanski kralj Zog je doneo "zakon" po kom Srbi i Crnogorci ne smeju više da koriste svoja izvorna imena i prezimena, prvenstveno da bi se izbacilo karakteristično "ić" iz prezimena. Negde (ako sam dobro upamtio) 1924. godine, zabranjene su dotadašnje škole na srpskom jeziku, kojih je bilo u Skadru.

Posle rata, Enver Hodža je sve dodatno "unapredio", zabranivši srpska i crnogorska imena, i izdavši dekret sa spiskom imena i prezimena koja Srbi i Crnogorci smaju da koriste, a koja mahom predstavljaju albanske nazive za kuću, prozor, sto, stolicu, kamen... poptuno poniženje.

Nadalje, pod firmom ukidanja religije, razrušene su crkve (u Albaniji ih bar nisu prisvajali kao albanske, već su listom sve rušili...), bez obzira na konfesiju.

Posle pada komunizma, nažalost se mnogo toga nije promenilo, osim što to malo Srba u Albaniji (nekih 30.000, po slobodnim procenama), sada sme tu i tamo da koristi svoj jezik (makar privatno), i da bez straha od državne odmazde baštini neke tradicije.

Bilo je interesantno čuti narečje kojim govore Srbi i Crnogorci sa severa Albanije, koje je verovatno bliže govoru Srba od pre nekih 200-tinjak godina, od današnjeg, savremenog srpskog jezika.

Crkve nisu obnavljane, a videlo se na snimku da je na mestu jedne srpske crkve, od koje je ostao samo jedan zid, sada stavljeno katoličko groblje, obzirom da je crkveno zemljište u vreme komunizma pretvoreno u državnu svojinu, a posle pada komunizma jednostavno prodato najboljem ponuđaču.

Na Kosovu je u pitanju daleko grđa politika, gde se tamošnje vlasti na svaki način (vrlo proračunat, i detaljno planiran naravno) trude da predstave da postoji nešto što bi se nazivalo autohtona kosovska kultura, tradicija i etničnost.

Njima je to potrebno, taman onoliko koliko je vlastima Crne Gore bilo potrebno da izmisle crnogorski jezik, i pored toga što je Njegoš pisao na srpskom jeziku, i što je kralj Nikola za pojasom nosio mač kralja Milutina, i u himničnoj pesmi "Onam' onamo", opevao svoja nastojanja za obnovu srpske države.

A kako kosovski Albanci već decenijama lobiraju, prvenstveno u Americi, danas samo ubiru plodove tog truda, kada imaju podršku i dalje najmoćnije države na svetu.

Jednostavno, kosovski Albanci su sve što danas rade, osmislili pre mnogo godina, odnosno decenija. Zna se šta je tražila "Prizrenska liga". Još je Kraljevina SHS ratovala sa Kačacima, a sva ta zverstva, i sve ono što se dešavalo za vreme II svetskog rata, tragično je poništeno "bratstvom i jedinstvom", i Titovim planovima o nekakvoj balkanskoj federaciji.

Naravno, ja to sve ne mešam sa Deretićem, sa kim se uopšte ne slažem, i o čemu smo naširoko već pisali na ovoj temi.

Sasvim mimo njegovih stavova, događaju se stvari, koje su deo velike političke igre, koja nije previše ni misteriozna, ni do sada neviđena.

Jednostavno, novac je vrlo moćno oružje, kojim se kupuje politički uticaj, i kvalitetni lobisti, i dobrim odabirom onoga kod koga ćete lobirati, možete se i nadati uspehu vašeg političkog projekta, pa makar to bila i država.

Ostaje ipak nada u istinu da se točak istorije neumoljivo okreće, i da se stvari često vraćaju ka tačkama ponovnih velikih odluka, gde se onda može očekivati da bi nekim mudrijim političkim delanjem, i pažljivim lobiranjem sa naše strane, moglo ispraviti nešto od nepravdi.

6 za
2 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-24
???

Марко Екмеџић napisa...

Gale, gledao sam i ja tu emisiju, koja je naravno bila gurnuta u neki bezvezan termin, a bavi se upravo politikom koja za ishodište ima ova današnja dešavanja.

Još pre II svetskog rata, albanski kralj Zog je doneo "zakon" po kom Srbi i Crnogorci ne smeju više da koriste svoja izvorna imena i prezimena, prvenstveno da bi se izbacilo karakteristično "ić" iz prezimena. Negde (ako sam dobro upamtio) 1924. godine, zabranjene su dotadašnje škole na srpskom jeziku, kojih je bilo u Skadru.

Posle rata, Enver Hodža je sve dodatno "unapredio", zabranivši srpska i crnogorska imena, i izdavši dekret sa spiskom imena i prezimena koja Srbi i Crnogorci smaju da koriste, a koja mahom predstavljaju albanske nazive za kuću, prozor, sto, stolicu, kamen... poptuno poniženje.

Nadalje, pod firmom ukidanja religije, razrušene su crkve (u Albaniji ih bar nisu prisvajali kao albanske, već su listom sve rušili...), bez obzira na konfesiju.

Posle pada komunizma, nažalost se mnogo toga nije promenilo, osim što to malo Srba u Albaniji (nekih 30.000, po slobodnim procenama), sada sme tu i tamo da koristi svoj jezik (makar privatno), i da bez straha od državne odmazde baštini neke tradicije.

Bilo je interesantno čuti narečje kojim govore Srbi i Crnogorci sa severa Albanije, koje je verovatno bliže govoru Srba od pre nekih 200-tinjak godina, od današnjeg, savremenog srpskog jezika.

Crkve nisu obnavljane, a videlo se na snimku da je na mestu jedne srpske crkve, od koje je ostao samo jedan zid, sada stavljeno katoličko groblje, obzirom da je crkveno zemljište u vreme komunizma pretvoreno u državnu svojinu, a posle pada komunizma jednostavno prodato najboljem ponuđaču.

Na Kosovu je u pitanju daleko grđa politika, gde se tamošnje vlasti na svaki način (vrlo proračunat, i detaljno planiran naravno) trude da predstave da postoji nešto što bi se nazivalo autohtona kosovska kultura, tradicija i etničnost.

Njima je to potrebno, taman onoliko koliko je vlastima Crne Gore bilo potrebno da izmisle crnogorski jezik, i pored toga što je Njegoš pisao na srpskom jeziku, i što je kralj Nikola za pojasom nosio mač kralja Milutina, i u himničnoj pesmi "Onam' onamo", opevao svoja nastojanja za obnovu srpske države.

A kako kosovski Albanci već decenijama lobiraju, prvenstveno u Americi, danas samo ubiru plodove tog truda, kada imaju podršku i dalje najmoćnije države na svetu.

Jednostavno, kosovski Albanci su sve što danas rade, osmislili pre mnogo godina, odnosno decenija. Zna se šta je tražila "Prizrenska liga". Još je Kraljevina SHS ratovala sa Kačacima, a sva ta zverstva, i sve ono što se dešavalo za vreme II svetskog rata, tragično je poništeno "bratstvom i jedinstvom", i Titovim planovima o nekakvoj balkanskoj federaciji.

Naravno, ja to sve ne mešam sa Deretićem, sa kim se uopšte ne slažem, i o čemu smo naširoko već pisali na ovoj temi.

Sasvim mimo njegovih stavova, događaju se stvari, koje su deo velike političke igre, koja nije previše ni misteriozna, ni do sada neviđena.

Jednostavno, novac je vrlo moćno oružje, kojim se kupuje politički uticaj, i kvalitetni lobisti, i dobrim odabirom onoga kod koga ćete lobirati, možete se i nadati uspehu vašeg političkog projekta, pa makar to bila i država.

Ostaje ipak nada u istinu da se točak istorije neumoljivo okreće, i da se stvari često vraćaju ka tačkama ponovnih velikih odluka, gde se onda može očekivati da bi nekim mudrijim političkim delanjem, i pažljivim lobiranjem sa naše strane, moglo ispraviti nešto od nepravdi.

...de si bre ekmedzicu, nema te 100 godina

3 za
2 protiv
klasicna budala
2011-08-24
???

Марко Екмеџић napisa...

Gale, gledao sam i ja tu emisiju, koja je naravno bila gurnuta u neki bezvezan termin, a bavi se upravo politikom koja za ishodište ima ova današnja dešavanja.

Još pre II svetskog rata, albanski kralj Zog je doneo "zakon" po kom Srbi i Crnogorci ne smeju više da koriste svoja izvorna imena i prezimena, prvenstveno da bi se izbacilo karakteristično "ić" iz prezimena. Negde (ako sam dobro upamtio) 1924. godine, zabranjene su dotadašnje škole na srpskom jeziku, kojih je bilo u Skadru.

Posle rata, Enver Hodža je sve dodatno "unapredio", zabranivši srpska i crnogorska imena, i izdavši dekret sa spiskom imena i prezimena koja Srbi i Crnogorci smaju da koriste, a koja mahom predstavljaju albanske nazive za kuću, prozor, sto, stolicu, kamen... poptuno poniženje.

Nadalje, pod firmom ukidanja religije, razrušene su crkve (u Albaniji ih bar nisu prisvajali kao albanske, već su listom sve rušili...), bez obzira na konfesiju.

Posle pada komunizma, nažalost se mnogo toga nije promenilo, osim što to malo Srba u Albaniji (nekih 30.000, po slobodnim procenama), sada sme tu i tamo da koristi svoj jezik (makar privatno), i da bez straha od državne odmazde baštini neke tradicije.

Bilo je interesantno čuti narečje kojim govore Srbi i Crnogorci sa severa Albanije, koje je verovatno bliže govoru Srba od pre nekih 200-tinjak godina, od današnjeg, savremenog srpskog jezika.

Crkve nisu obnavljane, a videlo se na snimku da je na mestu jedne srpske crkve, od koje je ostao samo jedan zid, sada stavljeno katoličko groblje, obzirom da je crkveno zemljište u vreme komunizma pretvoreno u državnu svojinu, a posle pada komunizma jednostavno prodato najboljem ponuđaču.

Na Kosovu je u pitanju daleko grđa politika, gde se tamošnje vlasti na svaki način (vrlo proračunat, i detaljno planiran naravno) trude da predstave da postoji nešto što bi se nazivalo autohtona kosovska kultura, tradicija i etničnost.

Njima je to potrebno, taman onoliko koliko je vlastima Crne Gore bilo potrebno da izmisle crnogorski jezik, i pored toga što je Njegoš pisao na srpskom jeziku, i što je kralj Nikola za pojasom nosio mač kralja Milutina, i u himničnoj pesmi "Onam' onamo", opevao svoja nastojanja za obnovu srpske države.

A kako kosovski Albanci već decenijama lobiraju, prvenstveno u Americi, danas samo ubiru plodove tog truda, kada imaju podršku i dalje najmoćnije države na svetu.

Jednostavno, kosovski Albanci su sve što danas rade, osmislili pre mnogo godina, odnosno decenija. Zna se šta je tražila "Prizrenska liga". Još je Kraljevina SHS ratovala sa Kačacima, a sva ta zverstva, i sve ono što se dešavalo za vreme II svetskog rata, tragično je poništeno "bratstvom i jedinstvom", i Titovim planovima o nekakvoj balkanskoj federaciji.

Naravno, ja to sve ne mešam sa Deretićem, sa kim se uopšte ne slažem, i o čemu smo naširoko već pisali na ovoj temi.

Sasvim mimo njegovih stavova, događaju se stvari, koje su deo velike političke igre, koja nije previše ni misteriozna, ni do sada neviđena.

Jednostavno, novac je vrlo moćno oružje, kojim se kupuje politički uticaj, i kvalitetni lobisti, i dobrim odabirom onoga kod koga ćete lobirati, možete se i nadati uspehu vašeg političkog projekta, pa makar to bila i država.

Ostaje ipak nada u istinu da se točak istorije neumoljivo okreće, i da se stvari često vraćaju ka tačkama ponovnih velikih odluka, gde se onda može očekivati da bi nekim mudrijim političkim delanjem, i pažljivim lobiranjem sa naše strane, moglo ispraviti nešto od nepravdi.

...U vezi Deretica smo se slozili da se ne slazemo i blo bi nepotrebno upustati se u dalju polemiku , hteo sam da ukazem na nepravdu (ti si mi u mnogome pomogao tvojim tekstom )koja se desila srbima u Albaniji koja do danas nije u potpunosti ispravljena kao i to da istorija nije mrtva stvar vec naprotiv veoma ziva sklona transformaciji na koju uticu neka nova saznanja , istine koje izlaze na vidalo posle mnogo godina , zato se i trudim da ne budem zatvorenog uma vec da prihvatim sto vise novih informacija . Tragicno je da lobiranje kosovskih albanaca o kome pises nije ograniceno na Ameriku  i zapadne sile , dosta novca su ulozili i u neke srpske politicke partije koje mozda i vise od drugih pokusavaju da nas ubede u neizbeznost potpune samostalnosti kosova. Najvise od svega (o tome nisi dao svoj komentar) me je pogodila izjava onog monstruma bivseg oficira OZNA (odeljenje za zastitu naroda...kakav licemeran naziv) koji otvoreno govori o zlocinima koji su se desili u zloglasnoj kapislani u Kragujevcu , zar nije vreme da i ti ljudi budu izvedeni pred lice pravde  i zar nije vreme da se dopisu jos par stranica u udzbeniku istorije,  ako smo mi bili uskraceni za to saznanje ne moraju i generacije koje dolaze . Tekst mozes da procitas u blicu od 17 . 8  pod naslovom priznanje oficira ozne : U kapislani su streljani i neduzni , izvini ne znam da postavim link ako nadjes tekst postavi ga ti da bi mogli i ostali da procitaju kao i da komentarisu.....zasto se o svemu ovome jos uvek cuti , da li nam zemlju i dalje kontrolisu naslednici OZNA ,UDBA , DB, BIA.........

1 za
1 protiv
Gale Djordjevic
2011-08-24
???

Evo i tog članka:

Zločin u kapislani

Nisam to komentarisao u prošlom postu, zato što sam ostao pod utiskom emisije koju si i ti gledao, o Srbima u Albaniji.

Pitanje je samo, kako u zemlji u kojoj su dekretno (kao i mnogo šta drugog u našoj skorašnjoj istoriji) izjednačeni partizani i četnici, bez prave, istorijski dovoljno distancirane, i nepolitične analize, sada suditi tom Sretenoviću.

Istina je da smo iz udžbenika i iz filmova učeni nakaradnoj istoriji, u kojoj su partizani uvek bili časni, pošteni, i spremni na sve žrtve, a četnici su bili bradati zlotvori, spremni samo da kolju i na svaki način maltretiraju narod.

A istina je bila drugačija. Bilo je svega i svačega u ratu, a ono što je posle '45  prećutkivano je to da je saradnje partizana i četnika (kao i pregovora partizana i ustaša) bilo celim tokom rata. Jedan deda mi je bio u sremskom partizanskom odredu, koji je dobar deo rata proveo u istočnoj Bosni, i pričao mi je o čestim zajedničkim akcijama protiv Nemaca i ustaša.

Takođe, manje-više je poznato i to da su '44 četnici oslobodili Kraljevo, predali ga Crvenoj Armiji, koja ga je odmah potom predala partizanima. Slično je bilo i sa Kruševcom.

Međutim, i pored toga što pobednici pišu istoriju, pitam se šta bismo dobili time ako bi osudili tog Sretenovića, ili nekog drugog OZNA-ša ili UDBA-ša?

I oni su izvršavali naređenja, i oni su verovali u to što su učeni o tome ko je izdajnik, a ko patriota, i sve te pobijene ne bi vratilo suđenje ovom starcu.

Razumeš šta hoću da kažem?

Koliko je njih koji su nevini stradali, i koliko je onih koji su krivi život proživeli u ovoj zemlji, u kojoj nikada nismo sredili sve sopstvene račune sa prošlošću.

I uvek će biti tako... neko će uvek biti kriv nekom drugom, uvek će biti "šta bi bilo, kad bi bilo", i spor će uvek postojati.

Dakle, daleko da taj čiča nije kriv za ubistva, ali šta suštinski rešavamo ako osudimo njega, a ne osudimo mnoge druge, žive ili mrtve, krive za sve i svašta, makar u poslednjih stotinak godina savremene srpske države?

4 za
2 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-24
???

Mislim da pravda ipak treba biti zadovoljena i da niko nije iznad zakona , opravdanje za ovakve gnusne zlocine ne treba da postoji i svako je odgovoran na svoj nacin i naredbodavac i dzelat. Ako nista drugo bile bi zadovoljene porodice ubijenih koji ne znaju ni gde su im preci sahranjeni

2 za
1 protiv
Gale Djordjevic
2011-08-24
???

U pravu si, ali će se onda pojaviti porodice nekih drugih žrtava, koje će tražiti pravdu za svoje ubijene, i tako u krug.

Kod nas nikada nije obavljeno suštinsko razgraničenje na pozitivce i negativce u ratu, već je to pitanje uvek potezano samo kada je korisno političkoj eliti.

Hoću da kažem da su kod nas danas, po slovu zakona, na strani saveznika ratovali i partizani i četnici, i tu je teško razvezati kolo zločinaca i žrtava.

Neko će reći, "Jeste, Sretenović je ubijao, ali i ti pobijeni četnici su ubili neke ljude".

Takođe, nesporno je da su u to vreme, odmah po okončanju rata, preki sudovi radili tako da su samo štancovali presude, prečesto podstaknute i najprljavijim potkazivanjima, i pukom ljubomorom.

Nije bilo neobično da neko nekoga potkaže i označi kao izdajnika, samo zato što je bio ljubomoran na imanje, bogatstvo, značaj.

Mog pradedu, oca tog istog dede koji je ratovao po Bosni, tokom rata su sedam puta izvodili na razna suđenja, što ustaše, što Nemci, što partizani, i uvek za nekakvu izdaju.

Ustašama je smetalo to što je bio viđeniji, bogatiji trgovac iz vremena pre rata, pa još mrski Srbin sa ženom Ruskinjom, Nemcima to što mu je jedan sin "nestao", a partizanima to što je em bio bogat, em što je znao nemački, i još par jezika, pa kadgod bi Nemci upali u selo, njega su seljani slali da sa njima razgovara.

Zato i mislim da iako je taj Sretenović na određeni način kriv, toliko je kriv i onaj ko je te ljude potkazao, i onaj ko ih je na osnovu takvog "dokaza" sudio, i onaj ko im je po takvom suđenju presudio.

Pravda za sve te žrtve, nažalost mislim da nije previše lako dostižna.

5 za
2 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-24
???

U svakom žitu ima kukolja, ali istoriju uvek pišu pobednici. Marko je potpuno u pravu.

5 za
1 protiv
Čika Paja
2011-08-24
???

Mislim da ova "prepiska" Galeta i Marka najbolje svedoči o suštini našeg najvećeg problema, a to je nesloga. Shvatam vašu nameru i prvenstveno VAS MOLIM da me ne shvatite pogrešno da vas zbog toga okrivljujem, i MOLIM VAS da se ne uvredite. Vi ste samo dvojica dobro obaveštenih koji "razmenjuju" mišljenja, a u mnogo čemu se i slažete.

Najveća tragedija našeg naroda je posledica toga što je svoju energiju u poslednjih 60-ak godina upravo kanalisao u pravcu dokazivanja ko je bio u pravu, ko je učinio više nepravdi, ko je pobio više ljudi i sl. Od svih naroda u okruženju naša emigracija je najmnogobrojnija, ali su se oni, nažalost, najviše i bavili ovakvim "razračunavanjima". Za razliku od njih, albanska emigracija je imala samo jedan cilj, a to je da se Kosovo i Metohija otmu od Srbije, i Marko je dobrim delom opisao kako su to radili. Interesantno je da je njihova mafijaška organizacija nagli procvat doživela krajem 80-ih i početkom 90-ih godina. Naročito su se isticali u švercu narkotika, belog roblja i oružja i u jedno vreme možda bili i najjjači u svetu. I svaki njihov emigrant je imao obavezu da deo svojih prihoda odvaja za "njihovu stvar", napred pomenutu. Deo tog novca je odlazio za izdržavanje njihovih sunarodnika na Kosovu i Metohiji koji su otkazali poslušnost državi i ostajali bez posla, deo je odlazio na kupovinu oružja, a možda najveći deo na lobiranje kod uticajnih lobističkih grupa u najrazvijenijim i najuticajnijim zemljama. Gotovo sam siguran da  "pipci" tog novca dosežu i do mnogih Srba - političara, NVO i sl. Oni su jednostavno imali zajednički cilj, i, nažalost, delimično ga i ostvarili. Za to vreme, naša emigracija je i dalje podeljena, nespremna da se ujedini oko najvažnijih nacionalnih pitanja. Ne samo oni, nego i političari u Srbiji. Osnovna svrha dolaska na vlast u Srbiji je sticanje pozamašnog imetka za što kraće vreme, pri čemu se najvažniji nacionalni ciljevi i zadaci koriste samo kao način i izgovor da se dođe na vlast. Za to vreme, polako, ali sigurno, gubimo značajan deo naše teritorije, a Srbe u susednim zemljama omalovažavaju i obespravljuju.

A to što je pisao Marko da su radili Srbima u Albaniji u prethodnom veku, danas rade Srbima na Kosovu i Metohiji. Postoje mnogo njih koji iz praktičnih razloga vade "njihova dokumenta" i u tim dokumentima se nijedno prezime ne završava na -ić, već na ići, što asocira na mnoga albanska prezimena, a u polju nacionalnost stoji: Kosovar, umesto Srbin. To je samo delić nepravde koja se čini prema njima. Nažalost, naša država je u veoma teškom stanju i nema nikakvog, ili skoro nikakvog, uticaja na dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini, a naši "tradicionalni saveznici" se i ne oglašavaju povodom najnovijih događanja, kojima se uokviruje projekat odvajanja Kosova i Metohije od Srbije.

Ne znam da li ću doživeti, iako nisam baš ni star (35) da se konačno složimo i da svoju energiju usmerimo na to da više ne služimo za potkusurivanje i ostvarivanje ambicija drugih naroda, već da jedinstvemo definišemo nacionalne ciljeve i svoju energiju i resurse usmerimo ka njihovim ostvarenjima.

6 za
1 protiv
istok
2011-08-24
???

@istok:

Gale i ja se ne slažemo oko svake teme,ali nema potrebe da se plašiš da ćeš i jednog od nas dvojice (mislim da mogu ovo da napišem i u Galetovo ime) da uvrediš, ako i ti izneseš svoje mišljenje. Jednostavno, ako se i ne slažemo,Gale i ja se ne svodimo na prizemna vređanja, već pokušavamo da sučelimo argumente.

Sve što si ti napisao je nažalost tačno, uz par stvari koje bih dodao kao svoje lično mišljenje.

Prvo, ne verujem previše u ta tzv. "tradicionalna savezništva". Pan-slavizam, i navodno bratstvo pravoslavnih naroda postoje samo kao deo osećaja običnog naroda, ali ne i kao deo zvanične državne politike. Ta, državna politika, samo poznaje sopstvene, uglavnom vrlo sebične interese, i prema njima se i upravlja.

Tako posmatram i odnos, recimo Rusije prema nama.

U najvećem broju slučajeva, u poslednjih 200 godina srpsko-ruskih odnosa, služili smo samo kao instrument njihovih interesa, dok su naši interesi prečesto ostajali potpuno zanemareni.

Tako je bilo u oba srpska ustanka, tako je bilo u ratovima 1876-1878, tako je bilo u Balkanskim ratovima, u II svetskom ratu, pa i u poslednjim sukobima, od 1991. do 1999. Časni izuzetak je, po mom mišljenju, car Nikolaj II, koji je svoju odluku da uđe u rat, platio svojom, i glavama svoje porodice, kao i dolaskom komunista na vlast.

Drugo, slažem se sa tobom da treba napokon definisati državne i nacionalne interese, mimo dnevnih potreba političke elite (koja je ipak promenljiva), i da treba da shvatimo da je lobiranje kod velikih sila, bez preteranog sentimenta, a sa dovoljno hladnom glavom, i izdašnim sredstvima, jedini način da se u današnje vreme ostvare ciljevi.

I još nešto, vara se onaj ko misli da je to brz i lak posao. Jevreji su decenijama stvarali lobi u Americi, koji je pomogao uspostavljanje i održanje Izraela, kao što su kosovski Albanci decenijama stvarali lobi (plaćen raznim kriminalnim aktivnostima, to je jasno), koji im je na kraju izdejstvovao priznanje države na Kosovu, od strane nekih ekonomski najvažnijih činilaca u Evropi i svetu.

Mislim da i mi moramo tako da radimo, ako želimo da se u narednom periodu, bile u pitanju decenije, ili možda i celo stoleće, stvari okrenu i na našu stranu.

Jednostavno, nije više dovoljno saznanje da si u pravu. Danas moraš i da platiš, da bi tvoju pravdu i istinu prihvatili i podržali moćni.

6 za
3 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

 Časni izuzetak je, po mom mišljenju, car Nikolaj II, koji je svoju odluku da uđe u rat, platio svojom, i glavama svoje porodice, kao i dolaskom komunista na vlast.

Ipak, ni taj čani izuzetak nije omirsao rovove i nemačke mitraljeze, već je slao druge u smrt.

2 za
4 protiv
Bojan Kalkan
2011-08-25
???

Pa dobro, retko kad su vladari bili u prvim redovima, posebno u savremenim ratovima.

Njega sam naveo kao časni izuzetak ruskog vlastodršca, koji je zaista ispoštovao svoju ugovornu ulogu saveznika Srbije.

4 za
2 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Marko

Naravno da nisam prepoznao elemente vređanja u vašoj prepisci, zato sam vas i naveo, ali uz ogradu da vas ne navodim kao neki loš primer, naprotiv. Svako ima pravo na iznošenje svog mišljenja, sve dok ne vređa druge. Kada to primetim, obično odustajem i od odgovora, a kamoli od polemike.

Mislim da se tvoje i moje mišljenje uglavnom slažu. Primetio si da sam tradicionalni saveznici stavio pod navodnicima. Ono što mene, a verovatno i većinu boli, jeste da se zaboravila uloga naroda Balkana u najtragičnijim događajima, a to su I i II svetski rat, iz kojih smo mislili da smo izašli kao pobednici, ali smo na kraju ipak postali gubitnici, upravo zbog naših odluka posle ova dva rata. Kao da se istorija ponavlja. Kosovo i Metohija je od Srbije u poslednjih nekoliko vekova bila odvojena za vreme turske vladavine, i za vreme fašističke okupacije, kada je pripala italijanskim fašistima, a albanski fašisti-balisti su radili ono što i danas Srbima rade u pokrajini. O sadašnjim događajima i sličnostima da ne pišem, trebalo bi dosta prostora. Kao i surovostima najuticajnijih zemalja, bilo pod imenom kolonijalizam, fašizam ili "novi globalni demokratski poredak". No, o tome ne treba puno ni pisati ni razmišljati, već gledati kako da se najbolje sačuvaju vlastiti interesi i ostvare sopstveni ciljevi. A prvi korak ka tome smatram da je jedinstvo o kojem smo pisali i kanalisanje energije i resursa u pravom smeru. Slažem se da je to dugotrajan proces, i zato sam napisao da bih bio srećan kada bih za svog života to doživeo...A to ipak zavisi od nas...

3 za
2 protiv
istok
2011-08-25
???

Neretko cujem hvalospeve o velikom ruskom bratu od ljudi u mom okruzenju , uglavnom  bez navoda bilo kakvih argumenata, jer kad bi obratili paznju na cinjenice dosli bi do sasvim  drugih zakljucka. Rusi ne samo da nam nikad nisu pruzili pomoc vec su nam mnogo puta odmogli , u novijoj istoriji cak i kad su mogli da iskoriste pravo veta na odredjene odluke saveta bezbednosti oni to nisu ucinili . Setimo se samo bombardovanja 99 i cuvenog sistema S-300 o kome smo pricali da svakog trenutka treba da stigne , naravno to se nije desilo vec su nam umesto toga slali neke kozake na konjima koji su nas ohrabrivali da istrajemo, ima tu jos mnogo primera Ruske "pomoci" o kojima se cuti narocito o zlocinima crvene armije koja je u svom pohodu kroz Jugoslaviju ostavljala pustos iza sebe , ubijala , silovala.....a nasa vlada iz zahvalnosti Rusima  NIS koji po izvestajima raznih komisija vredi preko 8 milijardi evra prodaju za 400 miliona a oni ce nam vec uzvratiti uslugu na sebi svojstven nacin....setih se i one poslovice "tesko onom koga Kina hrani a Rusija brani"

4 za
0 protiv
Gale Djordjevic
2011-08-25
???

dal neko cita ove komentare od hiljadu redova

4 za
4 protiv
klasicna budala
2011-08-25
???

klasicna budala napisa...

dal neko cita ove komentare od hiljadu redova

...Ima i za tebe tema na forumu kao sto su " lupi sakom po tastaturi " ili "brojimo do 1000" i slicne tako da ako  neka tema nije deo tvojih interesovanja jednostavno preskocis i ne gubis vreme kao neki na citanje hiljadu redova

5 za
1 protiv
Gale Djordjevic
2011-08-25
???

Gale Djordjevic napisa...

klasicna budala napisa...

dal neko cita ove komentare od hiljadu redova

...Ima i za tebe tema na forumu kao sto su " lupi sakom po tastaturi " ili "brojimo do 1000" i slicne tako da ako  neka tema nije deo tvojih interesovanja jednostavno preskocis i ne gubis vreme kao neki na citanje hiljadu redova

...vidis kako mozes nesto da napises i u 3 reda

6 za
4 protiv
klasicna budala
2011-08-25
???

Naravno ja doziram kolicinu teksta u zavisnosti od profila citaoca , ipak sam te precenio sa ta tri reda

5 za
2 protiv
Gale Djordjevic
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

@istok:

Gale i ja se ne slažemo oko svake teme,ali nema potrebe da se plašiš da ćeš i jednog od nas dvojice (mislim da mogu ovo da napišem i u Galetovo ime) da uvrediš, ako i ti izneseš svoje mišljenje. Jednostavno, ako se i ne slažemo,Gale i ja se ne svodimo na prizemna vređanja, već pokušavamo da sučelimo argumente.

Sve što si ti napisao je nažalost tačno, uz par stvari koje bih dodao kao svoje lično mišljenje.

Prvo, ne verujem previše u ta tzv. "tradicionalna savezništva". Pan-slavizam, i navodno bratstvo pravoslavnih naroda postoje samo kao deo osećaja običnog naroda, ali ne i kao deo zvanične državne politike. Ta, državna politika, samo poznaje sopstvene, uglavnom vrlo sebične interese, i prema njima se i upravlja.

Tako posmatram i odnos, recimo Rusije prema nama.

U najvećem broju slučajeva, u poslednjih 200 godina srpsko-ruskih odnosa, služili smo samo kao instrument njihovih interesa, dok su naši interesi prečesto ostajali potpuno zanemareni.

Tako je bilo u oba srpska ustanka, tako je bilo u ratovima 1876-1878, tako je bilo u Balkanskim ratovima, u II svetskom ratu, pa i u poslednjim sukobima, od 1991. do 1999. Časni izuzetak je, po mom mišljenju, car Nikolaj II, koji je svoju odluku da uđe u rat, platio svojom, i glavama svoje porodice, kao i dolaskom komunista na vlast.

Drugo, slažem se sa tobom da treba napokon definisati državne i nacionalne interese, mimo dnevnih potreba političke elite (koja je ipak promenljiva), i da treba da shvatimo da je lobiranje kod velikih sila, bez preteranog sentimenta, a sa dovoljno hladnom glavom, i izdašnim sredstvima, jedini način da se u današnje vreme ostvare ciljevi.

I još nešto, vara se onaj ko misli da je to brz i lak posao. Jevreji su decenijama stvarali lobi u Americi, koji je pomogao uspostavljanje i održanje Izraela, kao što su kosovski Albanci decenijama stvarali lobi (plaćen raznim kriminalnim aktivnostima, to je jasno), koji im je na kraju izdejstvovao priznanje države na Kosovu, od strane nekih ekonomski najvažnijih činilaca u Evropi i svetu.

Mislim da i mi moramo tako da radimo, ako želimo da se u narednom periodu, bile u pitanju decenije, ili možda i celo stoleće, stvari okrenu i na našu stranu.

Jednostavno, nije više dovoljno saznanje da si u pravu. Danas moraš i da platiš, da bi tvoju pravdu i istinu prihvatili i podržali moćni.

...Sto se tice lobiranja u Americi...to su ti Ekmedzicu mitovi i legende.Amerikom od njenog osnivanja vladaju lihvari-Jevreji i rukovode svim drustvenim,religijskim i kulturnim pokretima..USA  je zemlja izgradjena na genocidu domicilnog stanovnistva.USA je od samog pocetka tezila da postane materijalisticki raj,obecana zemlja itd.Medjutim,pokazalo se da je USA spolja gladac ,iznutra jadac,licemerni su,gramzivi,samodovoljni,nadmeni,agresivni i najvecma LAZLJIVI.U danasnjem globalizovanom svetu USA tek ima snazan uticaj zbog toga sto su sve vodece finansijske institucije osnovane od istih tih lihvara.ako se malo zagrebe po srpskoj istoriji,da se videti da su na nasim dvorovima jos iz doba Stefana Nemanje glavni dvorski riznicari iili ti blagajnici bili Jevreji.Tako i u drugim zemljama.S toga smatram da su medjunarodni lihvari glavni kreatori svetskih drustvenih tokova vec nekoliko hiljada godina.Njihova moc danas dozivljava kulminaciju.Centar njihove moci jesu  americke Fed reserve i Evropska centralna banka u Frankfurtu.

3 za
2 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Jel postoji neka država koja nije stvorena ratom (da ne upotrebim neku težu reč), i u kojoj materijalna bogatstva tj. novac ne predstavljaju moć?

2 za
0 protiv
lascaux
2011-08-25
???

lascaux napisa...

Jel postoji neka država koja nije stvorena ratom (da ne upotrebim neku težu reč), i u kojoj materijalna bogatstva tj. novac ne predstavljaju moć?

...Poruka koju ćete pročitati nastala je 1854 godine kada je američki predsednik Franklin Pierce ponudio indijanskim plemenima na istoku Amerike, plemenima pored mora, da im se otkupi zemlja na kojoj su živeli. Veći deo indijanske zemlje je već bio uzurpiran od strane belih doseljenika, i ovog puta umesto sile, američki predsednik je za nekih 2.000.000 akri (oko 8,100 km2) zemlje ponudio 150.000 dolara. Na pregovorima je bio i plemenski poglavica indijanskog plemena Suquamish, po imenu Seattle (Sijetl po našem izgovoru).

Poglavica Sijetl je tada tokom pregovora, na svom maternjem jeziku odgovorio: 
“Kada Veliki poglavica iz Vašingtona šalje svoj glas da želi kupiti našu zemlju – on previše traži od nas.
Kako može da se kupi nebo i toplina zemlje? Ta ideja nam je sasvim strana. Mi nismo vlasnici svežine vazduha i bistrine vode. Pa, kako ih vi onda možete kupiti? Svaki je delić ove zemlje svet mome narodu. Svaka blistava borova iglica, svako zrno peska na rečnom sprudu, svaki pramen izmaglice u tami šume, su sveti u mislima i u životu moga naroda. Sokovi u drveću prožeti su sećanjima na crvenog čoveka. Kada mrtvi beli ljudi odu u šetnju među zvezde zaboravljaju zemlju koja im je dala život. Naši mrtvi nikad ne zaboravljaju svoju predivnu zemlju, jer ona je majka crvenog čoveka.
Deo smo zemlje i ona je deo nas! Mirisne trave su nam sestre. Jelen, pastuv, veliki orao – braća su nam.
Stenoviti vrhovi, sočni pašnjaci, toplo mustangovo telo i čovek – sve pripada istoj porodici. Kada veliki poglavica iz Vašingtona šalje svoj glas da od nas želi da kupi našu zemlju – previše od nas traži. Veliki poglavica poručuje da će nam naći mesto na kojem ćemo lepo živeti. On će nam biti otac – mi njemu deca. Razmotrićemo tu ponudu da kupite našu zemlju. Ali, to neće biti lako. Ova zemlja nam je sveta. Ova blistava voda što teče rekama i brzacima nije samo voda, već i krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju morate znati da je ova voda sveta, morate reći svojoj deci da je sveta. Da svaki odraz u bistrom jezeru kazuje događaje i uspomene iz života moga naroda. Žubor vode – glas je oca moga oca. Reke su naša braća – utoljuju nam žeđ. Reke nose naše kanue. Hrane nam decu. Prodamo li vam ovu zemlju, morate se setiti i učiti svoju decu da su reke naša, a i vaša braća. Zato rekama morate pružiti dobrotu kakvu biste pružili svome bratu.
Znamo da nas beli čovek ne razume. Njemu je jedan deo zemlje isti kao i bilo koji drugi. On je stranac što dođe noću i oduzme zemlji sve što mu treba: zemlja mu nije brat već – neprijatelj. Kada je pokori on kreće dalje. Ostavlja za sobom grobove svojih otaca i ne mari zbog toga. Oduzima zemlju svojoj deci i nije ga briga. Grobovi njegovih otaca i zemlja što mu decu rodi – ostaju zaboravljeni. Prema Majci – Zemlji i prema Bratu – Nebu odnosi se kao prema stvarima što mogu da se kupe, opljačkaju, prodaju poput stoke ili sjajnog nakita. Njegova će pohlepa uništiti zemlju i za sobom ostaviti pustoš.
Ne znam! Naš se način života razlikuje od vašeg. Od pogleda na vaše gradove crvenog čoveka zabole oči. To je možda zato što je crveni čovek divlji i ne razume stvari. U gradovima belog čoveka nema mirnog čoveka, nema mirnog kutka. Nema mesta na kojem bi se čulo otvaranje lista u proleće ili drhtaj krila mušice. Možda zato što sam divlji – jednostavno ne shvatam. Buka mi vređa uši. Šta vredi život ako čovek ne može čuti krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovek i ne razumem mnogo…
Indijanac voli zvuk vetra kada se poigrava površinom močvara. I miris povetarca osvežen popodnevnom kišom ili borovinom.
Najveće blago crvenog čoveka je vazduh. Sve živo deli isti dah – životinja, drvo i čovek. Svima je taj dah potreban. Beli čovek kao da ne opaža taj dah koji udiše. Poput nekog ko je dugo na samrti, ne oseća smrad. Prodamo li vam zemlju morate da se setite da vam je vazduh dragocen, da vazduh deli svoj dah sa svim životom koji održava. Vetar što je mome dedi dao prvi dah – prihvatiće i njegov poslednji izdah. Ako vam prodamo zemlju, morate je čuvati kao svetinju. Kao mesto na kojem će i beli čovek moći da udahne vetar zaslađen mirisom poljskog cveća. Razmotrićemo vašu ponudu da kupite zemlju.
Odlučimo li da pristanemo, zahtevaćemo da ispunite ovaj uslov: beli čovek moraće da se ponaša prema životinjama ovog kraja kao prema svojoj braći! Divlji sam i ne razumem drugačiji život. Video sam po prerijama hiljade bizona koje je beli čovek ubio, pucajući iz jurećeg “vatrenog konja”. Divlji sam i ne razumem kako „gvozdeni konj iz kojeg suklja dim“ može biti važniji od živog bizona. Šta je čovek bez životinje?! Kad bi životinje nestale, čovek bi umro od velike usamljenosti duha. Šta god zadesi životinje, ubrzo snađe i čoveka. Sve je u svetu povezano.
Moraćete učiti svoju decu da im je pod nogama pepeo naših dedova. Da bi poštovali zemlju, reći ćete im da je zemlja bogata životom naših predaka. Moraćete da učite vašu decu, isto kao što i mi učimo našu – da nam je zemlja majka. Šta snađe zemlju – snađe i njenu decu. Pljuje li čovek na zemlju – pljuje na sebe samoga. Zemlja ne pripada čoveku – čovek pripada zemlji. To dobro znamo. Sve je u međusobnoj vezi, kao što je porodica krvlju sjedinjena. Sve je povezano.
Nije čovek tvorac razboja života, već je samo vlakno u njemu. Što učini sa razbojem – čini sa sobom. Čak ni beli čovek čiji Bog istupi i govori s njime kao prijatelj sa prijateljem, neće izbeći zajedničku sudbinu. Možda smo ipak braća. Videćemo!
Jedno znam sigurno, a to je da će beli čovek jednom morati da shvati: naš Bog je isti Bog. Možete misliti da njega možete posedovati, kao što se spremate da uzmete celu našu zemlju. Ali, nećete! On je Bog ljudi i njegova je milost jednaka i za crvenog i za belog čoveka. Ova je zemlja njemu sve. Oskrnavite li je, isto je kao kad prezrete njegovog stvoritelja. Belog će čoveka nestati, možda i pre ostalih plemena. Prljate sami svoj ležaj i jedne noći udavićete se u sopstvenom izmetu. U svom nastojanju gorećete u ognju Boga koji vas je doveo ovamo i s’ nekom neobjašnjivom namerom dao vam vlast nad ovom zemljom i crvenim čovekom. Takva sudbina se nama čini bednom.
Ne razumem zašto se ubija bizon? Zašto se krote divlji konji? Zašto je u dubini šume toliko ljudskog smrada? Zašto je pogled na zelene bregove pocepan žicama što govore? Gde su jeleni? Nema ih više.
Gde je orao? Odleteo.
Pravom životu je došao kraj. Počinje borba za opstanak.” 

6 za
2 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Uvek zanemim kada pročitam ove reči velikog poglavice Seattle-a. 

3 za
1 protiv
lascaux
2011-08-25
???

lascaux napisa...

Uvek zanemim kada pročitam ove reči velikog poglavice Seattle-a. 

...yes

4 za
1 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

@ Nuredin:

Koliko god da SAD jesu licemerna, gramziva, samodovoljna, nadmena, agresivna i najvećma lažljiva zemlja, od kad je sveta i veka, zna se da sila boga ne moli, i da samo onoliko koliko si dobar sa silnima, imaćeš prilike i da sam prosperiraš.

Zato sam i napisao da treba lobirati, jer sam nekako uveren da bi nam se bilo kakve ratne opcije, a bez podrške velikih sila, opet obile o glavu.

I Albanci su lobirali, decenijama plaćali političare, i na kraju to valorizovali kroz priznanje svoje države od strane veoma moćnih i uticajnih država.

Kakva god da je Amerika danas, to što si napisao, slika je i prilika većine velikih sila svog doba. Takav je bio Egipat na vrhuncu moći, takva Persija, takvo Rimsko Carstvo, i tako dalje.

Naprosto, u prirodi je ljudi da sa sve više moći, ne bivaju zadovoljni, nego hoće uvek više i više, i da u sticanju sve više moći neće prezati ni od čega.

5 za
3 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

@ Nuredin:

Koliko god da SAD jesu licemerna, gramziva, samodovoljna, nadmena, agresivna i najvećma lažljiva zemlja, od kad je sveta i veka, zna se da sila boga ne moli, i da samo onoliko koliko si dobar sa silnima, imaćeš prilike i da sam prosperiraš.

Zato sam i napisao da treba lobirati, jer sam nekako uveren da bi nam se bilo kakve ratne opcije, a bez podrške velikih sila, opet obile o glavu.

I Albanci su lobirali, decenijama plaćali političare, i na kraju to valorizovali kroz priznanje svoje države od strane veoma moćnih i uticajnih država.

Kakva god da je Amerika danas, to što si napisao, slika je i prilika većine velikih sila svog doba. Takav je bio Egipat na vrhuncu moći, takva Persija, takvo Rimsko Carstvo, i tako dalje.

Naprosto, u prirodi je ljudi da sa sve više moći, ne bivaju zadovoljni, nego hoće uvek više i više, i da u sticanju sve više moći neće prezati ni od čega.

...Albanci su instrumentalizovani.Njihov narko klan je obicna kurirska sluzba CIA-e koja u stvari organizuje narko trziste.Hocu da kazem da nikakvog lobiranja u stvari nije ni bilo.Pre ce biti da je Cia korumpirala bivse Sigurimijevce za "svoju stvar "!

2 za
3 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Dobro, sada si otišao u potpunu i nedokazanu teoriju zavere, tako da od argumentovane priče očigledno nema ništa...

3 za
3 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

Dobro, sada si otišao u potpunu i nedokazanu teoriju zavere, tako da od argumentovane priče očigledno nema ništa...

...To ti je Ekmedzicu ,suva ,toliko evidentna cinjenica!

2 za
3 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

Dobro, sada si otišao u potpunu i nedokazanu teoriju zavere, tako da od argumentovane priče očigledno nema ništa...

..."U svom izvestaju o OVK i svercu droge, list Montreal Gazette je napisao: "...Majkl Levin, 25-godisnji veteran DEA, koji je napustio ovu agenciju 1990.godine, rekao je da smatra da su obavestajne sluzbe SAD bez sumnje znale o vezama OVK sa svercerima droge. "Oni (CIA) ih je stitila (OVK) na svaki nacin na koji je mogla. Sve dok CIA stiti OVK, imate najvece rute sverca droge zasticene od bilo kakve policijske istrage", rekao je Levin, koji poducava americku i kanadsku policiju, ukljucujuci tu i Kraljevsku kanadsku planinsku policiju, taktikama i kontroli dostavljaca. "Dokazi su nepobitni," rekao je on, objasnjavajuci da njegova informacija potice od "izvora unutar DEA".

3 za
2 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Ah da, naravno... uvek je u pitanju "neimenovani izvor sa pouzdanim podacima" smiley

3 za
3 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

Ah da, naravno... uvek je u pitanju "neimenovani izvor sa pouzdanim podacima" smiley

...To ceo svet zna,ali ne sme nista da uradi po tom pitanju,jerbo "sila Boga ,ne moli" ,plase se ,najebace od Imperije,"  da gi se ne zamere,slucajno"!crying

2 za
3 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Ma, svašta ceo svet zna smiley

Neimenovani izvor

1 za
2 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

Ma, svašta ceo svet zna smiley

Neimenovani izvor

...Pravis se naivan...nego kako vam ide ova nova pojacana kampanja ateiziranja Srbije?Je l' ste mu ga dali,jako?Cika Staljin i Cika Berija bi bili ponosni na svoj srpski podmladak!

2 za
2 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Prema neimenovanim izvorima iz Stejt Departmenta, najveće zasluge za priznanje državnosti Kosova ima upravo izvesni Isak Šlomo, direktni potomak Mozesa Šloma, inače rizničara Stefana Nemanje, i Jakova Šloma, pravog tvorca SAD, nadobudnog zelenaša i najvećeg poverioca Džordža Vašingtona, Bendžamina Franklina i Tomasa Džefersona. Pomenuti Šlomo, već decenijama sarađuje sa albanskom mafijom, a preko veza "Sigurimija" i CIA, kao dela tradicionalnog prijateljstva koje je začeto još kada je sam Skenderbeg prvi put šmrknuo samlevenu nanu koju mu je doneo, gle čuda, Benjamin Šlomo, još jedan Isakov predak, i predak Josifa Šloma, prve osobe koja je otkrila Ameriku, koju deceniju pre Kolumba.

Na pitanje, "Zašto onda Izrael, kao jevrejska država, nije priznao Kosovo", naš neimenovani izvor tvrdi da su za sve krive baklave, koje je lično umesio i poslao Hašim Tači, a na ruke Avramu Šlomu, višem činovniku izraelskog Ministarstva spoljnih poslova. Pošto su mu tokom pripreme delikatesa drhtale ruke od treme, Tači nije dobro samleo orahe,u smesu je upala ljuska, i njome je Šlomo okrnjio zub, trojku gore levo. Uvređen i istraumiran, Šlomo je smesta stopirao priznanje Kosova od strane Izraela, dovevši time u nezgodnu situaciju i Isaka Šloma, svog rođaka, preko stričeve linije, a u četvrtom kolenu.

6 za
3 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

Prema neimenovanim izvorima iz Stejt Departmenta, najveće zasluge za priznanje državnosti Kosova ima upravo izvesni Isak Šlomo, direktni potomak Mozesa Šloma, inače rizničara Stefana Nemanje, i Jakova Šloma, pravog tvorca SAD, nadobudnog zelenaša i najvećeg poverioca Džordža Vašingtona, Bendžamina Franklina i Tomasa Džefersona. Pomenuti Šlomo, već decenijama sarađuje sa albanskom mafijom, a preko veza "Sigurimija" i CIA, kao dela tradicionalnog prijateljstva koje je začeto još kada je sam Skenderbeg prvi put šmrknuo samlevenu nanu koju mu je doneo, gle čuda, Benjamin Šlomo, još jedan Isakov predak, i predak Josifa Šloma, prve osobe koja je otkrila Ameriku, koju deceniju pre Kolumba.

Na pitanje, "Zašto onda Izrael, kao jevrejska država, nije priznao Kosovo", naš neimenovani izvor tvrdi da su za sve krive baklave, koje je lično umesio i poslao Hašim Tači, a na ruke Avramu Šlomu, višem činovniku izraelskog Ministarstva spoljnih poslova. Pošto su mu tokom pripreme delikatesa drhtale ruke od treme, Tači nije dobro samleo orahe,u smesu je upala ljuska, i njome je Šlomo okrnjio zub, trojku gore levo. Uvređen i istraumiran, Šlomo je smesta stopirao priznanje Kosova od strane Izraela, dovevši time u nezgodnu situaciju i Isaka Šloma, svog rođaka, preko stričeve linije, a u četvrtom kolenu.

...Promasio si temu,mada priznajem da si talentovan...A sto bi Izrael priznavao Kosovu,kada je vec USA-ekspozitura Izraela toliko aktivan lobista za Albansku stvar.Kaka bi Izrael licno priznao Kosovo,to bi bio los signal za Arapske  zemlje koje bi po ovom pitanju automatski kontrirale Izraelu.

3 za
1 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Pa tema je tvoja... Jevreji vladaju svetom, stvorili su SAD, bili rizničari kod Stefana Nemanje... mislim, hoće to tako od mnogo čitanja teorija zavere i "Protokola sionskih mudraca", ne kažem smiley

I sreća njihova da do sada Arapi inače ne kontriraju Izraelu... ovo sa Kosovom bi ih baš potreslo sve skupa smiley

2 za
2 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

Pa tema je tvoja... Jevreji vladaju svetom, stvorili su SAD, bili rizničari kod Stefana Nemanje... mislim, hoće to tako od mnogo čitanja teorija zavere i "Protokola sionskih mudraca", ne kažem smiley

I sreća njihova da do sada Arapi inače ne kontriraju Izraelu... ovo sa Kosovom bi ih baš potreslo sve skupa smiley

...Pogledaj intervju cuvenog istoricara Entonija Satona ,saradnika Huver instituta,neke stvari ce ti biti jasnije.http://www.youtube.com/watch?v=lDKVL8DOwnc&playnext=1&list=PL6D3575626347DD7B

1 za
2 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Ne, pa naravno, ko bi još bio lud da spori da su Jevreji doveli Hitlera na vlast, samo da bih pobio 6 miliona... mislim, zaista nepogrešivo! crying

2 za
1 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

Ne, pa naravno, ko bi još bio lud da spori da su Jevreji doveli Hitlera na vlast, samo da bih pobio 6 miliona... mislim, zaista nepogrešivo! crying

...A ko kaze da je pobijeno 6 miliona Jevreja.Pa jevreji su imali barem 6 godina da izbegnu u "obecanu zemlju".6 miliona ih je sigurica emigriralo u USA.A zna se i da je Svajcarska tokom celog rata bila siguran egzil za mnoge ugledne i imucne Jevreje.Zasto Hitler nije svoju masineriju ustremio na Svajcarsku,nego je cak naprotiv u nju kao sigurnu destinaciju lagerovao naci-novac?Ali ,kako ja sad tebe da nadargumentujem kada je snimljeno milion filmova i publikovano 100 000 000 knjiga u kojima se opisuje stradanje Jevreja.To sto je 99% izdavackih kuca i filskih produkcija u rukama Jevreja ,to nema veze...wink

2 za
3 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

A koliko Jevreja je ubijeno, pošto kažeš da nije 6 miliona?

2 za
1 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

A koliko Jevreja je ubijeno, pošto kažeš da nije 6 miliona?

To je toliko osetljiva tema da dalje ne bih diskutovao.Ja mislim da bi se svi mi prenerazili kada bi smo saznali pravu istinu.Jasno je samo da je moderna istorija snazno isfrizirana i ideologizovana!

2 za
3 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Ma daj, ovamo razbijaš tajne upravljanja svetom, a ne smeš da kažeš koliko Jevreja je pobijeno... sad ti je odjednom "osetljivo"...

1 za
2 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

Ma daj, ovamo razbijaš tajne upravljanja svetom, a ne smeš da kažeš koliko Jevreja je pobijeno... sad ti je odjednom "osetljivo"...

...Sta znam,mozda radis za Bnai-Brit...

1 za
2 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Znao sam da ne treba da ostavljam podatke u imeniku Telekoma... pih! smiley

1 za
2 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

Znao sam da ne treba da ostavljam podatke u imeniku Telekoma... pih! smiley

...Eto vidis,nisi toliko mudar...kako to sebi da dozvolis.Tuzicu te cedi Praskucrying...

1 za
3 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Šta?

Pa zar je on sada od strane "Svetske jevrejske kontrole" zadužen za disciplinovanje?

Auuuuuu, baš se stvari brzo menjaju...

Nego, jel i on deo one iste "Sigurimi"-CIA ekipice, ili je više freelancer?

Mis'im, tek da znam...

1 za
2 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

Šta?

Pa zar je on sada od strane "Svetske jevrejske kontrole" zadužen za disciplinovanje?

Auuuuuu, baš se stvari brzo menjaju...

Nego, jel i on deo one iste "Sigurimi"-CIA ekipice, ili je više freelancer?

Mis'im, tek da znam...

...Cedica ti je osovina ,sa direktim vezama u Lengliju,Kad bi kojim slucajem on dosao na vlas' prasak bi bio po jevtin od brasna!

1 za
4 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Nuredin Gebreselasije napisa...

Марко Екмеџић napisa...

Šta?

Pa zar je on sada od strane "Svetske jevrejske kontrole" zadužen za disciplinovanje?

Auuuuuu, baš se stvari brzo menjaju...

Nego, jel i on deo one iste "Sigurimi"-CIA ekipice, ili je više freelancer?

Mis'im, tek da znam...

...Cedica ti je osovina ,sa direktim vezama u Lengliju,Kad bi kojim slucajem on dosao na vlas' prasak bi bio po jevtin od brasna!

...Nije mu za dzabe tast stari JULOVAC!

1 za
3 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Uf, majku mu, pa nagrebasmo!

Sad kad je i stara JUL-OZNA-UDBA-CIA-BIA-KOS-DB-SKJ-SKOJ-KOLIBRI-YUGO45 kuka Mijat u igri, jasno je da je zavera dublja od Marijanskog rova, i mutnija od Mrtvog mora.

Ipak, spavaću tu i tamo mirno, znajući da smo mi šaka jada za svu tu silnu konspiraciju, pa će da nas ipak verovatno zaobiđu dovoljno dugo, da i mi malkice proživimo.

Treba raspikati Ruse i Kineze, nas će tek za dezert... wink

3 za
4 protiv
Марко Екмеџић
2011-08-25
???

Марко Екмеџић napisa...

Uf, majku mu, pa nagrebasmo!

Sad kad je i stara JUL-OZNA-UDBA-CIA-BIA-KOS-DB-SKJ-SKOJ-KOLIBRI-YUGO45 kuka Mijat u igri, jasno je da je zavera dublja od Marijanskog rova, i mutnija od Mrtvog mora.

Ipak, spavaću tu i tamo mirno, znajući da smo mi šaka jada za svu tu silnu konspiraciju, pa će da nas ipak verovatno zaobiđu dovoljno dugo, da i mi malkice proživimo.

Treba raspikati Ruse i Kineze, nas će tek za dezert... wink

...U pravu siwink!Bilo je prijatno caskati s tobom Ekmedzicu Grand masteru foruma Slagalice!Pozdrav,do sledece prilike.P.S. Toplo ti preporucujem da odgledas Satonov intervju do kraja,pruza neku drugu vizuru.

2 za
4 protiv
Nuredin Gebreselasije
2011-08-25
???

Pošalji odgovor

Samo prijavljeni korisnici sa 5000 ili više poena mogu da glasaju i da ostavljaju poruke.

 

Stranica kreirana za 0.0128 sec.

Copyright © 2024